Hrvatska gradi odlagalište za radioaktivni otpad

Hrvatska u kasarnii Čerkezovac gradi odlagalište za radioaktivni otpad, a da niko u Dvoru na Uni, uključujući i načelnika, nema pojma.

Ministarstvo odbrane prazni kasarnu i daje ju Ministarstvu zaštite okoliša za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Krškog.

RTL je u posjedu dokumenta koji bez ikakve sumnje dokazuje da je realizacija tog projekta pokrenuta daleko od očiju javnosti.

Niko od mještana o tome nema pojma. Čak ni načelnik

Niko u Dvoru na Uni, uključujući i načelnika, nema pojma da se trenutno odvija primopredaja ni da se prazni kasarna. RTL ima u posjedu zapisnik sa sastanka Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva odbrane, čiji je predmet primopredaja kasarne iz ruku MORH-a u ruke Ministarstva zaštite okoliša.

Sastanak se održao 24. januara, a tema je bila realizacija uspostavljanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u vojnom skladištu Čerkezovac. To se u potpunosti kosi s izjavom ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića koju je dao samo dva dana prije sastanka koji je zabilježen u ovom dokumentu.

Prilikom sjednice Međudržavnog povjerenstva Hrvatske i Slovenije oko zbrinjavanja otpada iz nuklearne elektrane Krško, zajedno sa slovenačkom ministarkom Ankom Bratušek, Ćorić je javnosti rekao da se rješenje za odlaganje nuklearnog otpada iz Krškog još traži, a Čerkezovac će se uzeti u obzir ako se rješenje ne nađe.

“Radna grupa je dobila nalog da u narednim mjesecima izradi izvješće koje bi bilo i predstavljeno na sljedećem sastanku u okviru kojeg bi se razmatrale različite opcije i različita rješenja”, govorio je Ćorić 22. januara.

Kako javlja RTL, daleko od očiju javnosti Ministarstvo zaštite okoliša preuzima vojni objekat od MORH-a u kojem će se zbrinjavati radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško.

“Službena informacija u kojoj saznajemo da je vojarna vraćena Ministarstvu za državnu imovinu bi bila objavljena, ali takvih dokumenata nema”, kazao je Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor na Uni, prenosi Index.hr.

 

Ostavite komentar: