Hrvati vraćaju građane BiH i Srbije koji putuju bez valjanog razloga

Putnici koji su iz Srbije i Bosne i Hercegovine tokom posljednja dva dana pokušali ući u Hrvatsku, a da pritom nisu imali valjan razlog potkrijepljen dokumentacijom, vraćeni su sa granice u svoju zemlju.

Rezultat je to postroženja mjera na graničnim prelazima s tim zemljama, s kojima je navodno povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih nedjelju dana.

Potvrdio je to za “Jutarnji list” ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović, koji je istakao da su pojačane kontrole na tim granicama te se striktno kontrolišu propisane mjere.

“Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, a da su pritom većinom vezane za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo provoditi intenzivnije kontrole. Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju”, rekao je Božinović i naglasio kako Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset evropskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

O potpunom zatvaranju granica prema tim državama za sada se još ne razmišlja.

I dalje su na snazi mjere HZJZ-a prema kojima se preko hrvatske granice može ući samo u određenim situacijama te putnici (osim onih u tranzitu) mogu ući u državu samo ako pokažu na granici dokaz da su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj, ako imaju neki drugi neodgodivi lični razlog (odlazak na sahranu) te ako imaju poslovni razlog (npr. sastanak) ili je njihov dolazak privredni interes za Hrvatsku, u šta se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje.

Za svaki od tih razloga putnici moraju na granici predstaviti pisani dokaz (poziv na sastanak, osmrtnica itd.), ali u posljednje vrijeme te kontrole su značajno popustile.

Potpuno zatvaranje granice moglo bi imati ozbiljnih reperkusija, posebno kad se radi o turizmu. Prvi čovjek Hrvatskog udruženja turizma (HUT) Veljko Ostojić ističe da bi turistički fokus trebalo da trenutno bude na zemljama EU.

“Odluku o zatvaranju granica, odnosno određenim režimima njihova prelaska donosi Vlada RH procjenjujući aktualne rizike. Prvih 10 zemalja članica EU prema kojima se Hrvatska u potpunosti otvorila u ‘normalnim’ godinama ostvaruje više od 60% ukupnih turističkih noćenja i na tim tržištima treba biti naš fokus. Iako je nama svaki gost ravnopravan i poželjan, ova godina je specifična te ni u kojem slučaju ne smijemo ugroziti naša najznačajnija tržišta tako da umanjimo ili poništimo sve ono što smo u epidemiološkom smislu postigli”, poručio je jasno da ni na koji način ne bismo trebali ugroziti ionako slabašnu turističku sezonu, prenose Nezavisne novine.

Zatvaranje privrede pak, kažu poduzetnici, ne bi smjelo biti opcija osim u zaista krajnjem slučaju. Hrvatska privredna komora i Udruženje preduzetnika “Glas” smatraju da u slučaju drugog epidemiološkog talasa virusa korona hrvatska Vlada ne smije ponovo uvesti jake restriktivne mjere za poslovanje preduzeća te kretanja roba i ljudi.

Ministar Božinović smatra da situacija u Hrvatskoj neće eskalirati jer su epidemiolozi ušli u trag većini oboljelih, odnosno načinu i porijeklu zaraze.

 

 

Ostavite komentar: