Hrkalović: Ja robijam zbog Stefanovićevih nedjela, on je štitio Belivuka lično

Bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović nedavno je mjera kućnog pritvora zamijenjena mjerom zabrane napuštanja boravišta, odnosno teritorije Beograda.

Nekada “čelična dama” srpske policije, kako su je nazivali tabloidi, i ranije se pominjala kao osoba koja gaji bliske veze sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, a Hrkalović je ove navode javno negirala. Ona u intervjuu za portal “Objektiv”, kako je navedeno, govori o ubistvu na šinama, prisluškivanju predsjednika, Belivukovom klanu, aferi “Jovanjica”, o privatnom životu, zdravstvenim problemima, zašto je promijenila ime…

Na samo početku je rekla da Nebojšu Stefanovića treba da bude sram, te da je vrijeme da preuzme odgovornost.

„Mislim da je konačno došlo vrijeme da sud pita Nebojšu Stefanovića o ubistvu na šinama i došlo je vrijeme da on preuzme odgovornost kao moj šef, a ne da ja sada kao žena robijam zbog njegovih nedjela. To je nečasno i sramno. Taj sporni izvještaj o prepiskama Belivuka na Skaju je djelo Nebojše Stefanovića. U tim prepiskama se spominje i njegovo ime, a takav spisak je otišao. Što se tiče Eleza, terminologija nije kako treba, tužilac je potpisao nalog i to je ovlašćeno prisluškivanje“, rekla je na samom početku Hrkalović, prenosi “Nova.rs“.

Prema njenim riječima, klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića štitio je lično Nebojša Stefanović.

Ona je dodala i da nije sama mogla da stavi bilo koje lice na prisluškivanje i da nije ovlašćena za to.

Podsjetimo, 6. juna prihvaćen je prijedlog Dijaninog branioca i funkcionera SNS-a Vladimira Đukanovića, da joj kućni pritvor bude ukinut i zamijenjen mjerom zabrane napuštanja boravišta, odnosno teritorije Beograda. Ona je u obavezi da se svakog ponedjeljka javlja u policijsku stanicu Voždovac.

Tužilaštvo je sumnjiči za trgovinu uticajem. Predsjednik Srbije je pominjao njeno ime u kontekstu jednog od nerasvetljenih beogradskih ubistava, u javnosti poznatog kao “ubistvo na šinama”.

Sljedeće ročište zakazano je za 5. septembar u 10 časova kada bi trebalo da bude iznošenje pisane dokumentacije za dokazni postupak.

Ko je Dijana Hrkalović?

Dijana Hrkalović je rođena 1987. godine u Beogradu. Prema podacima iz biografije sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je prenio portal Istinomer, osnovne i master studije psihologije završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu a nakon toga je upisala doktorske studije psihologije na istom fakultetu. Doktorsku disertaciju odbranila je 2020. godine.

U Bezbjednosno – informativnoj agenciji (BIA) radila je do 2014. godine na operativnim poslovima i stekla specifična znanja neophodna za bavljenje poslovima bezbjednosti.

Portal Istinomer podsjeća i da je Hrkalović na izborima za Skupštinu Beograda 2012. godine, kao dvanaesta na listi Srpske napredne stranke “Pokrenimo Beograd – Tomislav Nikolić” izabrana za odbornicu u Skupštini Beograda.

Poslove zamjenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, obavljala je od 2014. do 2015. godine. Od 2015. nalazila se na mjestu sekretara Uprave kriminalističke policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na dužnost državnog sekretara MUP-a je stupila u julu 2017. godine.

Pozicija državnog sekretara je pored pozicije ministra – najvažnija, pa je tako Hrkalović često bila prisutna tokom konferencija za novinare ministra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 29. maja 2019. objavilo saopštenje u kojem se navodi da “državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović od sutra više neće obavljati ovu funkciju u MUP-u, zbog drugih obaveza koje će preuzeti u narednom periodu”.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio se Dijani Hrkalović na njenoj „ogromnoj posvećenosti na unapređenju rada Ministarstva unutrašnjih poslova“ i poželio joj mnogo uspjeha u narednom periodu, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu.

Hrkalović nakon toga nije imala javnu funkciju.

 

 

Ostavite komentar: