Hoti nakon sastanka sa Lajčakom: Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlaštenja

Predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti izjavio je poslije prvog sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će “Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) biti formirana u skladu sa tumačenjem Ustavnog suda Kosova” i da ima garancije da ZSO neće imati izvršna ovlaštenja.

“Dok se ne postigne konačan sporazum o uzajamnom priznavanju Srbije i Kosova, dok se taj sporazum ne ratifikuje u Skupštini Kosova ništa se neće od dogovorenog primjenjivati”, rekao je Hoti novinarima.

On je naveo da je ZSO “zatvorena tema sa sporazumom iz 2013. godine ratifikovanim u Skupštini Kosova, Sporazumom o principima iz 2015. godine i tumačenjem Ustavnog suda”.

Prema njegovim riječima, “uklonjene su sa stola ideje o razmjeni teritorija i da o tome više niko ne govori, kao i o unitarnom uređenju `države Kosovo`”.

Hoti je rekao da su u toku razgovori “o konačnom sporazumu o uzajamnom priznavanju i da je u primjeni princip dogovoren sa `prijateljima Kosova` i posrednicima u dijalogu”.

On je dodao da posjeta Lajčaka Prištini i Beogradu došla u pravo vrijeme, kako bi napravio procenu procesa dijalog i kako bi napravio planove za budućnost.

Ostavite komentar: