Hiljade građana na protestu u Podgorici: Zatražene ostavke predsjednika i premijera

Pod sloganima “Ne boj se” i “97000dupri se!” učesnici su se okupili u ulici Slobode, ispred Vrhovnog državnog tužilaštva.

U Podgorici je večeras održan građanski protest koji je okupio više hiljada učesnika. Građani su protestovali zbog afere „Koverat“, koja posljednjih mjesec dana potresa Crnu Goru i zatražili ostavke čelnih ljudi u pravosuđu, kao i predsjednika države i Vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Pod sloganima “Ne boj se” i “97000dupri se!” učesnici su se okupili u ulici Slobode, ispred Vrhovnog državnog tužilaštva, odakle su krenuli u šetnju pored Skupštine Crne Gore, Predsjedništva, zgrade Demokratske partije socijalista, da bi skup završili u ulici Slobode.

Prema procjeni organizatora, na protestu je bilo oko 10 hiljada građana.

Afera „Koverat“, na osnovu koje je crnogorsko tužilaštvo pokrenulo nekoliko postupaka, odnosi se na bivšeg gradonačelnika Podgorice i aktuelnog sekretara Predsjedništva Slavoljuba Stijepovića, koji je, kako je objavljeno na snimcima, preuzeo koverat od biznismena Duška Kneževića, u kome se navodno nalazilo 100.000 dolara, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Od strane crnogorskog tužilaštva Stijepović je juče osumnjičen za pranje novca.

Glumac Slaviša Grubiša saopštio je na početku protesta koji su zahtjevi okupljenih građana.

„Naša sloboda se ne prodaje u kovertama. Naša sloboda nema cijenu. Mi, građanke i građani Crne Gore, bez obzira na razlike, znajući da je Skupština konstituisana nelegitimnim izborom, zahtijevamo za vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Radonjić podnesu ostavke. Takođe, pozivamo predsjednika Vlade Duška Markovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da podnesu ostavke. Ovo su naši inicijalni zahtjevi“, rekao je Grubiša.

Jedan od organizatora protesta Džmal Perović, kazao je da pošto su okupljeni građani sebi postavili cilj da Crnu Goru oslobode od aktuelne vlasti i započnu korjenite promjene sistema, da nema razlike ni večeras ni na narednim okupljanjima među okupljenima.

„Razlika možda ima, ali artikulisaćemo ih kada budemo gradili institucije sistema, demokratske, kojih u Crnoj Gori nema i kada započnemo moralnu obnovu društva. Ova stara država je imala osnove morala i prije njihovog dolaska“, kazao je Perović.

Skup su podržali i opozicioni političari u Crnoj Gori, brojni aktivisti nevladinog sektora, građanski aktivisti.

Večerašnji skup je završen bez incidenata, a kako prenosi Fokus.ba, za narednu subotu je najavljeno novo okupljanje.

 Ostavite komentar: