Herojski podvig: Ispovijest policajca koji je spasao mladića iz rijeke

28.07.2020. | 21:25

Policajac Darko Popović (24) iz Arilja danas popodne načinio je herojski podvig i sigurne smrti spasao 19-godišnjeg mladića kome je pozlilo dok se kupao u rijeci Rrzav na kupalištu Uski vir.

Zahvaljujući hrabroj intervenciji policajca koji je do unesrećenog došao skokom sa obale visoke tri metra, 19-godišnjak je živ, ali u komi, prevežen u užičku bolnicu gdje je smješten na odjeljenju intenzivne njege. Radi se o mladiću iz Kosova Polja koji je u Arilje došao da kao nadničar bere maline.

“Bio sam na terenu i provjeravo da li osobe zaražene korona virusom poštuju karantin. Negdje oko 15.30 časova dobio sam informaciju od kolege da se nešto dešava na plaži Uski vir koja se nalazi 600 metara od policijske stanice. Sjeo sam u vozilo, upalio rotaciona svjetla i krenuo tamo”, ispričao je za Blic policajac – spasilac.

Sa obale ispod koje se pruža nepristupačna padina vidio je čovjeka u vodi koji nije davao znakove života i još jednog kraj njega koji je pokušavao da mu pomogne.

“Nije bilo vremena da tražim pristupačniji prilaz rijeci nego sam sa vrha te padine koja je obrasla trnjem i šipražjem skočio do obale rijeke. Odatle sam ušao u vodu i krenuo prema mladiću. Muškarac koji je bio sa njim, ispostavilo se njegov prijatelj, takođe sezonski radnik, pomogao mi je da ga izvučem iz vode. Nije disao, pjena mu je išla iz usta, njegovo tijelo je bilo nepomično. Odmah smo ga reanimirali poslije čega je izbacio vodu iz pluća, počeo da diše i da se pokreće”, prenosi Darko Popović.

Utom je stigao sanitet iz ariljske hitne pomoći, ali medicinsko osoblje nije moglo da se spusti do obale rijeke i sezoncu sa Kosmeta ukaže pomoć. Nije bilo druge nego da ga ova dvojica iznesu. Svaki seknud bio je dragocjen za mladića, ali uz strminu niz koju se Darko spustio skokom nije bilo nikakve šanse da ga iznesu.

“Taj čovjek koji je bio u rijeci i ja u naručju smo nosili momka zaobilazim putem nekih 30 metara. Tu nas je sa nosilima dočekao vozač saniteta, a onda smo ga sva trojica nosili još nekih 50 metara do puta. Odatle je prevežen u ariljski Dom zdravlja, a odatle u užičku bolnicu”, prepričava policajac detalje svog podviga.

Prema informacijama iz Opšte bolnice Užice, 19-godišnjak iz Kosovskog Polja se nalazi na odjeljenju intenzivne njege i njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

“Momak koga sam izvukao iz rijeke se nije davio, nego je, kako sam čuo od ljekara, doživio tjelesni šok zbog hladne vode. Na kupalištu Uski vir bilo je još ljudi, ali s obzirom da ovdje rijeka nije duboka, i da je on plutao svi su mislili da se relaksirao u vodi, pa zbog toga niko nije ni pomislio da mu treba pomoć”, ispričao je policajac iz Arilja.

Posljednje informacije koje je dobio od užičkih ljekara sa kojima je na stalnoj vezi, kaže, je da se sezonac iz Kosova Polja probudio iz kome i da diše svojim plućima.