Henkok: Deksametazon – najbolja vijest od početka pandemije

Britanski ministar zdravlja Met Henkok pozdravio je danas upotrebu steroida deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od virusa korona.

Prema rezultatima ispitivanja objavljenim danas, deksametazon koji je u upotrebi od šezdesetih godina prošlog vijeka radi smanjenja upale kod oboljenja poput artritisa, smanjio je stopu smrtnosti među bolničkim pacijentima najteže oboljelim od kovida-19.

“U značajnoj mjeri povećava šanse za preživljavanje. To je jedna od najboljlih vijesti od početka krize”, naglasio je Henkok.

Prema njegovim riječima, potencijal ovog lijeka prvi put je primijećen u februaru i martu nakon čega je administracija počela da ga kupuje u aprilu.

Nešto ranije je i Svjetska zdravstvena organizacija saopštila da će obnoviti svoje smjernice za liječenje pacijenata oboljelih od kovida-19 radi odslikavanja rezultata kliničkog testiranja koji su pokazali da jeftin steroid deksametazon može pomoći teže oboljelim osobama.

Kliničko uputstvo SZO za liječenje pacijenata zaraženih virusom korona usmjereno je na ljekare i druge zdravstvene profesionalce i teži upotrebi posljednjih podataka radi njihovog informisanja kako na najbolji način da riješe sve faze oboljenja.

Prema preliminarnim rezultatima istraživanja, za pacijente na respiratorima, liječenjem je smanjena stopa smrtnosti za trećinu, a kod pacijenata koji primaju samo kiseonik smrtnost je smanjena za petinu.

Korisnost lijeka utvrđena je samo kod teže oboljelih pacijenata od kovid-19 i nisu posmatrani oboljeli sa blažim simptomima.

Ostavite komentar: