Hašima Tačija braniće advokat Ante Gotovine

10.07.2020. | 21:20

Predsjednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, koji u ponedjeljak ima prvo saslušanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, braniće hrvatski advokat Luka Mišetić koji je ranije u Hagu branio hrvatskog generala Antu Gotovinu, piše prištinska Gazeta ekspres.

Kako piše Gazeta, Mišetić ima iskustva u odbrani učesnika ratova iz 1990-ih i nalazi se na listi 40 akreditovanih advokata koji mogu predstavljati osumnjicene, okrivljene, grupu žrtava ili bilo koga drugog ko uživa pravo na pravno zastupanje u postupcima pred Specijalnim vijecima u Hagu.

Nakon objave da je Haško tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Tačija, Mišetić je napisao da je Tači bio u pravu kada je povezao optužnicu sa sastankom u Bijeloj kući gdje je trebalo da učestvuje u nastavku dijaloga s Beogradom.

“Tači je u pravu. Ahilova peta u međunarodnoj pravdi skoro 30 godina je optužba za političko miješanje. Dakle, šta je prvi veliki korak Specijalnog tužilaštva? Otkrivanje važnih informacija samo da bi se zaustavio mirni politički proces. Loš početak Specijalnog suda “, napisao je Mišetić na Tviteru.

Mišetić radi za američku advokatsku firmu sa kojom je Priština imala nekoliko ugovora tokom Tačijeve vlade, a potom i ugovore o lobiranju.

Ista kompanija ima ugovore na osnovu kojih Prištinu po nekoliko tužbi Medunarodnog arbitražnog suda, prenosi Nova.rs.