Hašim Tači predlaže pripajanje Preševske doline samoproglašenom Kosovu

Predsjednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, podnio je danas parlamentu samoproglašenog Kosova prijedlog rezolucije o, kako se navodi, legitimnim zahtjevima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, o pripajanju ove tri opštine Kosovu.

U tri tačke, Tači predlaže da se usvoji rezolucija kojom se predviđa da zahtjevi Albanaca iz ove tri opštine budu dio dijaloga Beograda i Prištine, a predstavnici njihovih političkih partija dio tima za dijalog.

Tači smatra da njihovo pitanje treba da se uspostavi na svakom međunarodnom forumu na kojem učestvuju predstavnici Kosova, te da prištinske institucije u saradnji i koordinaciji sa institucijama Albanije treba zajedno da usvoje platformu za Albance u tzv. Preševskoj dolini.

Koha piše da je tim prijedlogom Tači od poslanika zatražio da poštuju političku volju Albanaca izraženu na referendumu 1992. o pripajanju Kosovu, potvrđenu borbom tzv. oslobodilačke vojske za Preševo, Medveđa i Bujanovac.

Prema ovoj Tačijevoj rezoluciji, kako navodi Koha, zahtjevi Albanaca “koji žive na svojim ognjištima u opštinama koje su pod kontrolom Srbije: Preševo, Bujanovac i Medveđa, prema njihovoj slobodnoj volji za samoodređenje, su legitimni i u skladu sa međunarodnim pravom”, prenosi RTRS.

Tači smatra da ti zahtjevi pomažu dugoročnoj stabilnosti regiona i doprinose uspostavljanju dugoročnog mira u regionu i otvaranju novog poglavlja u odnosima između Beograda i Prištine.

U ovoj rezoluciji se preporučuje institucijama samoproglašenog Kosova, da kako bi podržali “legitimne zahtjeve Albanaca tri opštine, imaju više opreza i inkluzivnog interesa da pomognu Albancima na tom području u svim sferama života i da ispune svoje, kako navodi, legitimne zahtjeve”.

Ostavite komentar: