Hašim Tači odgovoran za logor u Vrbanu i masakr u Starom Gracku

Sud za ratne zločine OVK u Hagu donio je odluku da su svih devetoro zatočenika OVK u logoru u Vrbanu kod Vitine 1999. godine žrtve ratnih zločina, što je dio sudskog postupka protiv Hašima Tačija, Kadri Veseljija i drugih, a protiv njih je počeo i postupak za masakr 14 srpskih žetalaca u Starom Gracku, piše “Blic”.

U optužnici suda u Hagu je navedeno da je više pripadnika OVK svakodnevno podvrgavalo zatočenike, među kojim je najviše bilo Srba, teškom premlaćianju, psihičkom zlostavljanju, kao i da su prisustvovali simulacijama ubistava i zlostavljanju drugih zatvorenika.

“Pritvorenici su po cijelom tijelu udarani lancima, palicama, kundacima, daskama, šutirani. Takođe, zatočenici su često mogli čuti teško zlostavljanje drugih pritovrenika, vrijeđani su, saslušavani za zločine nad kosovskim Albancima i saradanju sa srpskim vlastima”, piše u optužnici.

Advokat Aleksandar Olenik, koji zastupa bivše logoraše u Vrbanu i porodicu jedne od žrtava, rekao je za “Blic” da je važnu ulogu u njihovom oslobađanju imao KFOR i da su pripadnici američke jedinice sve evidentirali, popisali, snimili i tako obezbijedili veliki broj kvalitetnih dokaza za Specijalno tužilaštvo.

“Posebno ističem da su sve preživele žrtve ratnih zločina izvršenih ulogoru OVK, koji se nalazio u mestu Vrban, kao i naslednici u jednom slučaju, deo sudskog postupka protiv Tačija, Veseljija i drugih”, naglasio je advokat, prenosi Srna.

On je ukazao da je dio tog postupka protiv Tačija, Veseljija i ostalih i tek započeti proces u vezi sa masakrom u Starom Gracu 23. jula 1999. godine kada je ubijeno 14 Srba dok su žnjeli pšenicu i pozvao najbliže srodnike ubijenih da se prijave sudu.

Počinioci zločina u Starom Gracu, u kom je najmlađa žrtva bio sedamanestogodišnji Novica Janićijević nikada nisu pronađeni i za zločin nikada niko nije odgovarao, a pod istragom je bilo sedam pripadnika OVK. Groblje gdje su sahranjeni ubijeni Srbi više puta je skrnavljeno i minirano.

 

 

Ostavite komentar: