Haradinaj se obratio Ustavnom sudu, traži od Tačija da raspiše izbore

Premijer privremenih prištinskih institucija u ostavci Ramuš Haradinaj predao je Ustavnom sudu zahtjev za definisanje nadležnosti i funkcionisanja vlade nakon što je podnio ostavku.

Haradinaj je pozvao Hašima Tačija, parlament i političke stranke da preduzmu mjere za raspisivanje parlamentarnih izbora.

Ramuš Haradinaj je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je svrha tog zahtjeva ne samo da zatraži pojašnjenje pravne situacije stvorene nakon ostavke, i na taj način izbjegne institucionalni vakum, već i da svojim tumačenjem, Ustavni sud razjasni slične situacije u budućnosti.

– Slanje ovog pitanja Ustavnom sudu je dokaz institucionalne odgovornosti Vlade da djeluje u ustavnom i zakonskom okviru i stoga ne dozvoli institucionalni vakum do izbora nove vlade. Nadam se da će sud zbog hitnosti odlučiti brzo. Kakvu god odluku da donese, poštovaću je – napisao je Haradinaj.

U isto vrijeme, Haradinaj je pozvao predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, parlament i političke partije da preduzmu odgovarajuće mjere za raspisivanje parlamentarnih izbora.

Haradinaj je ostavku podnio 19. jula, zbog, kako je naveo poziva na saslušanje iz Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK.

Prošlog petka, nakon saslušanja, Haradinaj je iako u ostavci, pokušao da održi redovnu sednicu vlade, zbog čega su iz Demokratske partije Kosova zatražili izjašnjavanje Ustavnog suda o nedložnosti vlade nakon Haradinajeve ostavke.

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: