Haradinaj se izvinjava Amerikancima: Imajte razumijevanja za odluku o taksama

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da voli Ameriku, ali da taksa na proizvode iz centralne Srbije neće biti ukinuta, iako je to od njega ponovo tražila administracija u Vašingtonu.

On je to rekao poslije sastanka u jednom restoranu sa predsjednikom privremenih institucija Hašimom Tačijem i nekoliko zamjenika ministara, nakon što je prištinskim vlastima uručeno oštro pismo u kome SAD traže da se takse ukinu, prenose kosovski mediji.

Kako prenosi “Koha”, Haradinaj se izvinio predstavnicima američkih institucija i zamolio ih da “imaju razumijevanja” za odluku o taksama. On je, takođe, rekao da bi volio da čitav prištinski “politički spektar” ostane jedinstven u stavu da se taksa ne ukida dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Haradinaj je dodao da mu je pismo američke administracije uručio ambasador SAD Filip Kosnet, kome je rekao da Priština traži “sveobuhvatni dogovor sa Beogradom” jer je, kako kaže, “umorna od zamrznutog konflikta u kome živi posljednjih 20 godina”, prenose Novosti.rs.

SAD su ranije uputile oštro pismo prištinskim liderima sa zahtjevom da ukinu takse Srbiji i BIH i upozorile ih da, dok to ne učine, odnosi sa njima neće biti vraćeni na raniji nivo, a ne isključuju ni mogućnost preispitivanja drugih, a ne samo bezbjednosnih oblika saradnje sa Prištinom.

 Ostavite komentar: