Haradinaj oštro o Tačiju i Mogerini

Kosovski predsjedik Hašim Tači i kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovo su razmijenili niz riječi, a varnice i dalje bukte zbog taksi na robu iz Srbije i BiH.

Možeš da budeš prijatelj kada poštuješ savjete, izjavio je kosovski predsjednik Hašim Tači.

On je tako podsjetio na stav premijera Ramuša Haradinaja da u isto vrijeme odbije da ukine taksu na robu iz Srbije i očuva prijateljstvo sa SAD, koje traže ukidanje takse.

“Nema lidera koji bi mogao da ugrozi prijateljstvo SAD sa narodom Kosova. Vlasti su odvojene, Vlada mora donositi strateške odluke vezane za evroatlantsku budućnost”, rekao je Tači za RTK.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručio je Tačiju da je Ustavni sud Kosova dvojicu predsjednika poslao kući, ali da do sada nije vidio ni jedan dokument koji su predsjednik Kosova Hašim Tači i Srbije, Aleksandar Vučić potpisali o razmijeni teritorija.

“Dvojica predsjednika su otišla kući kada su došli u sukob sa Ustavom. Do sada nema odluke, ja retoriku ne mogu poslati na Ustavni sud. Ne bi smo čekali ni trenutak, poslali bi smo u Ustavni sud”, kazao je Haradinaj učestvujući u emisiji prištinske televizije KTV.

Istovremeno je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki mogerini poručio da će, ako dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije povezuje sa taksama, ostati bez njega.

Rekao je da prema Mogerini nije oštar već izuzetno precizan.

“Njeno ponašanje je nanijelo štete Kosovu, ukoliko se u dijalogu eventualno govorilo o teritorijama. To od strane Mogerini nije prijateljski, već je neprijateljstvo”, kazao je kosovski premijer.

Takođe je poručio i liderima stranaka koje su u koaliciji, predsjedniku DPK, Kadri Veseljiju i Socijaldemokratske inicijative, Fatmiru Ljimaju da, ukoliko smatraju da on ne treba da bude premijer da zatraže glasanje o povjerenju. Kazao je da se, sem takse, sa koalicionim partnerima u svemu slaže. “Zatražio sam od Ljimaja i Veseljija razumijevanje dok budu željeli da ja budem premijer. Ako promijene stav o premijeru ili Vladi to je razumljivo i legitimno. Ja se ne povlačim ali oni mogu zatražiti glasanje o povjerenju. Ja neću podnijeti ostavku, to sam i njima rekao”, kazao je Haradinaj.

On je ponovio da neće biti ukidanja takse bez priznanja Kosova od strane Srbije i dodao da je to poručio i evropskom komesaru Johanesu Hanu.

Haradinaj je odbio mogućnost da dozvoli da na dnevni red sjednica Vlade bude stavljen zahtjev za suspenziju takse.

“Nema načina da dođe na sjednicu Vlade dok ja određujem dnevni red. Nemamo potrebe za ovakvim igrama. Zatražio sam i od Veseljia i od Ljimaja da me poštuju dok sam na ovoj funkciji. Odluka o taksama je donijeta jednoglasno i ne možeš promijeniti odluku vlade ako to ne želi premijer”, kazao je Haradinaj. Kosovski premijer je rekao da je će taksa donijeti priznanje Kosova od strane Srbije.

“Niko ne daje tržište na poklon. Kosovsko tržište je vrijedno za Srbiju i mi zahtijevamo da tome prethodi sveobuhvatan sporazum. Ako ukinemo taksu dajemo vrijeme Srbiji da nastavi sa kašnjenjem u dijalogu”, kazao je on.

Istakao je da Americi nikada nije rekao ne, ali da pritisak SAD ne treba da bude okrenut samo na jednu već na obje strane.

“Tačno je da Amerika nije zadovoljna ali smo i mi na muči. Mi nismo oni koji su ovo izazvali već je to destruktivan pristup Srbije. Bilo bi dobro da je pritisak na obje strane. Ne kažem da ne treba da vrše pritisak na nas jer i mi imamo nedostatke, ali smatra da pritisak treba da raspoređen na obje strane”, kazao je Haradinaj i dodao da ukoliko ne bude pritiska na obje strane Srbiji se neće žuriti da riješi odnose sa Kosovom.

 

Izvor:(B92)

 

Ostavite komentar: