Haradinaj o Specijalnom sudu: Tači i Veselji su pogriješili

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je izglasavanje Specijalnog suda sa sjedištem u inostranstvu bila velika greška. On je za to je okrivio bivšeg predsjednika Hašima Tačija i bivšeg predsjednika DPK Kadrija Veselija.

„Da, bila je greška glasati za ovaj sud. Tada Alijansa i ja lično nismo glasali. Tražili smo Sud na Kosovu, odnosno da se to povjeri Kosovu kao bilo kojoj nezavisnoj državi. Istovremeno, da ne bude etnički. Imali smo te dvije primjedbe“, rekao je Haradinaj za OraNews, prenosi Gazeta Ekspres.

Dodao je da “to što je izglasan ovaj sud zaista je bila greška u to vrijeme i Tačija i Veselija i DPK, jer su se složili da glasaju za sud koji je značio direktno nepovjerenje u lokalno pravosuđe, u državu Kosovo”.

Haradinaj smatra da “je Kosovo moglo izglasati sud, kada je to zatražila međunarodna zajednica, saveznici, Amerikanci i Evropljani”.

“Prva greška je ta što smo odustali od sebe i mogućnosti da sprovedemo fer suđenja za sve strane bez obzira na etničku pripadnost,” rekao je Haradinaj.

 

 

Ostavite komentar: