Haradinaj: Ići ćemo na referendum za ujedinjenje sa Albanijom

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je tokom predstavljanja izbornog programa govorio o otvorenim pitanjima za koje je optužio EU.

Haradinaj je rekao da će podržati sve institucije koje su u službi Kosova. Takođe je govorio o tome šta će se dogoditi za četiri ili pet godina ako na Kosovu ne bude napretka.

“Imam pitanje za sve vas. Šta će se desiti nakon četiri ili pet godina ako na Kosovu ne bude napretka? Morate tačno da razumijete zašto postavljam ovo pitanje. Ako Kosovo nije pred vratima NATO i ako nema liberalizaciju viznog režima, ne postoji priznanje od pet članica EU, ako nismo pred vratima UN, šta ćemo sljedeće, da li ćemo prihvatiti ono što su pokušali da me ubijede, da je Kosovo umorno, slabo, da ne može imati vojsku, energetsku nezavisnost, zakon o ‘Trepči’, da treba da obnovimo dijalog sa Srbijom radi sticanja nezavisnosti. Da li treba da prihvatim ovaj epilog? Ko to može da prihvati, a ako ne, šta onda? Moramo li prihvatiti da smo u zamrznutom sukobu, kako to ponekad kaže Vučić?“, pitao je Haradinaj.

On je rekao da Kosovo ne može čekati dok drugi ne budu raspoloženi da riješe mnoga otvorena pitanja.

“Doći će dan kada će novi američki predsjednik ili novi njemački kancelar morati da se izjasne o tome šta će reći Kosovu 2024, 2025. ili 2026. godine…Očekujte da učinimo nešto. Niti smo prihvatili niti ostavili zamrznuti sukob, niti smo prihvatili da nas razdvajaju, ali ćemo ići na referendum za ujedinjenje sa Albanijom, upamtite ovo. To nije pitanje ljubavi, već smo prije 20 godina dali riječ Zapadu da želimo da poštujemo zajedničku viziju da se evroatlantsko Kosovo pridruži EU, da se pridruži NATO, postane član UN, da nas Srbija prizna. Ako EU želi da ubijedi pet zemalja članica da promijene svoj stav, a Amerika je željela da nam pomogne da dobijemo priznanje Izraela, zašto nas naši evropski partneri drže tako izolovane, zašto nas ostavljaju po strani i s vremena na vrijeme nam kažu da smo za to krivi mi. Nisu li krive Srbija i druge susjedne države, da li su one bile savršene?

Ne možemo samo čekati dok neko ne bude raspoložen da riješi pitanje Kosova, rekao je Haradinaj, prenosi “B92“.

 

 

Ostavite komentar: