Haradinaj: Dajte mi malo vremena, još nema odgovora SAD

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži još malo vremena da odgovori SAD na ponovljeni zahtjev o hitnom ukidanju taksi prema Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Dajte mi malo vremena, još nema odgovora SAD”, rekao je Haradinaj novinarima u Prištini na konstataciju da još nije odgovorio Vašingtonu.

SAD su drugi put za proteklih mjesec dana oštro upozorile Prištinu da odmah ukine takse uvećane za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

Vašington smatra da je to u suprotnosti sa njihovim planovima, te da je to jedini način da bi dijalog Beograda I Prištine o normalizaciji odnosa bio nastavljen.

SAD su oba puta zaprijetile sankcijama Prištini, ako takva odluka ne bude donijeta.

Haradinaj je i danas ponovio da ta mjera nece biti suspendovana dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost.

“Amerika je naš čuvar…. U našim odnosima sa SAD, Amerika je naš zaštitnik. A što se Srbije i Rusije tiče mi nismo promenili stav. Od taksi ne odustajemo”, naveo je Haradinaj, prenio je prištinski portal Telegrafi.

Govoreći o zahtjevu za smjenu ministra poljoprivrede u ostavci, Nenada Rikala, iz Srpske liste, što je uslov opozicione Socijaldemokratske partije Špenda Ahmetija da bi ta stranka u parlamentu podržala budžet za ovu godinu, Haradinaj je rekao da ne zna kada će to biti učinjeno.

On je rekao da je to što traži SDP legitimno i da će ministar iz Srpske liste biti smijenjen, ne precizirajući kada.

“Razgovarali smo sa SDP, imamo legitimne zahtjeve i poštovaćemo njihov zahtev. Ministar Rikalo je inače u ostavci, a razrešenje se može dogoditi na marginama parlamentarne rasprave o budžetu”, kazao je Haradinaj.

 

Izvor:(B92)

 

Ostavite komentar: