Haos u Tirani: Demonstranti kroz suzavac jurišali na parlament, ima povrijeđenih

Najmanje sedam policajaca i jedan demonstrant povrijeđeni su sinoć tokom sukoba policije sa učesnicima protesta opozicije u centru Tirane.

Tokom obraćanja lidera opozicine Demokratske partije Ljuljzima Baše na zgradu albanske vlade bačene su signalne rakete, dimne bombe i „molotovljevi kokteli“, javio je AP.

Zatim je Baša poveo pristalice prema zgradi parlamenta, na koji je mala grupa ljudi kamufliranih lica bacala dimne bombe i petarde.Policija je intervenisala vodenim topovima i suzavcem u trenutku kada je manja grupa demonstranata pokušala da se dodatno približi zgradi parlamenta.

Albanski ministar unutrašnjih poslova Sender Lješaj je izjavio da je tokom protesta povrijeđeno sedam policajaca, kao i da je jedan demonstrant povrijeđen kada je u blizini njegovih nogu eksplodirala petarda.

Albanci ne slušaju Ameriku i EU, hiljade izašle na ulice

Više hiljada pristalica albanske opozicije ponovo je u nedjelju uveče izašlo na ulice, zahtevajući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

AP konstatuje da su se pristalice opozicije okupile uprkos pozivima EU, SAD i drugih zapadnih institucija da se angažuju u dijalogu i izbjegavaju nasilje.

Pristalice opozicije, prevođene Demokratskom partijom, okupile su se kod glavne zgrade vlade, optužujući premijera Edija Ramu za korupciju i povezanost sa organizovanim kriminalom.

Oni traže da Rama podnese ostavku i da se formira prelazna vlada, koja će sprovesti prijevremene parlamentarne izbore.

Članovi Ramine Socijalističke partije smatraju da opozicija nanosi štetu ugledu zemlje u vrijeme kada lideri EU odlučuju da li da pokrenu pregovore o punopravnom članstvu sa Tiranom.

MIA je ranije danas prenijela da je Ujedinjena albanska opozicija dobila dozvolu da protestuje u nedjelju uveče samo dva sata, od 19 do 21 čas i to samo ispred zgrade albanske vlade u Tirani, suprotno njihovom zahtjevu da protesti traju do ponoći.

Zbog protesta opozicije i posjete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je bio u Tirani, u glavnom gradu je povišen stepen bezbjednosti.

 

Izvor:(SPUTNIK)

Ostavite komentar: