Hajnc Kristijan Štrahe podnio ostavku: Video-snimci ciljani politički atentat

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahe podnio je ostavku na političke funkcije zbog video-snimaka koji su se preko njemačkih medija pojavili sinoć, a na kojima se vidi kako navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegove stranke u julu 2017. godine.

U prisustvu članova vlade iz redova FPO, Štrahe je danas u Beču na vanrednoj konferenciji za štampu, poslije razgovora s kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da je šef Vlade prihvatio njegovu ostavku na mjesto vicekancelara.

„Već duže su postojale glasine da će se biti pokušaja iz inostranstva da se utiče na izbore (za Evropski parlament). U prošlosti sam već više puta bio meta pokušaja rušenja, lažnih priča da koristim droge, ili da sam blizak ekstremnim desničarima. U posljednje tri godine sam mnogo toga doživio, ali ovo što je prije inscenirano dvije godine ima sasvim drugu dimenziju“, rekao je Štrahe.

Povodom objavljenog video-snimka, on je rekao da se radi o ženi koja je zloupotrijebila vanredno emocionalno stanje njegovog saradnika Johana Gudenusa poslije smrti oca.

„Radi se o navodnoj letonskoj državljanki koja je rekla da želi da se doseli s djetetom u Austriju i da ovdje investira. Bili su joj potrebni mjeseci da pridobije Gudenusovo povjerenje kako bi upoznala i mene. Radilo se o privatnom razgovoru u prisustvu njenog njemačkog prijatelja na Ibici, koji nas je pozvao na večeru u svoju vilu. Ilegalnim metodama, zloupotrebom video-kamera, pokušali su da navedu Gudenusa i mene na izjave koja bi predstavljale krivična djela“, rekao je Štrahe.

Istakao je da su emitovani snimci izvađeni iz konteksta, da je tu ženu video samo jednom, te večeri, nakon čega nije imao s njom više nikakav kontakt, kao što ga nisu imali ni drugi iz stranke.

„Znam da sam tokom našeg razgovora te večeri, koji je trajao sedam sati, u više navrata ukazivao na potrebu poštovanja zakona. Poznato je da kod mene nema nezakonitog djelovanja. Zbog toga tražim cjelokupni snimak, koji će to dokazati“, dodao je Štrahe.

Dalje je naveo da je bio pod dejstvom alkohola i da je olako o svemu i svačemu govorio, tako da zna da su njegove riječi bile i strašne, zbog čega se izvinjava svima kojima je napravio probleme ili ih vrijeđao, jer, kako dodaje, tada je pominjao i najgore glasine o kancelaru.

„To je bilo djelovanje u pijanom stanju, kojim sam želio da impresioniram lijepu domaćicu večeri. Djelovao sam kao tinejdžer i povrijedio sam svoju suprugu. Filipa, ako ovo gledaš, a znam da si povrijeđena, nadam se da možeš da mi oprostiš“, poručio je Štrahe supruzi drhtavim glasom.

Ukazao je na to da je ovim objavama prekršen i novinarski kodeks, i da je jedino krivično djelo vezano za ovu aferu to što je inscenirana klopka.

„To je bio ciljani politički atentat. Pitam se na šta su sve spremne te grupacije svojom kriminalnom energijom“, rekao je Štrahe.

On je najavio da će preduzeti sve pravne korake, da će podnijeti tužbe protiv autora video i medija.

On je iznio i da postoje indicije ko stoji iza svega.

„I pored toga, kažem da je ovo bila glupa, neodgovorna greška. Četrnaest godina sam lider FPO i od tada sam stranku odveo na te visine da možemo ravnopravno da razgovaramo s koalicionim partnerom. Zato ne želim da dam povod da padne vlada, koja je uspješno djelovala. Naše učešće u vladi je doprinijelo većoj bezbjednosti u zemlji, povećanju prihoda porodicama, penzionerima, smanjenju dugova države, kao i uvođenju strogog sistema azila. Ima još puno toga da se učini i želimo da se nastavi primjena programa rada Vlade“, rekao je još Štrahe.

On je istakao da ova afera ne smije da bude razlog da se to onemogući i da bude povod za rasformiranje Vlade, što je bio cilj afere.

Zbog toga je, kako je prenio, kancelaru ponudio ostavku, koju je on prihvatio.

„U nedjelju ću i stranci podnijeti ostavku na mjesto lidera, a moje mjesto će preuzeti Norbert Hofer“, najavio je još Štrahe.

 

Izvor:(SPUTNIK)Ostavite komentar: