Hajnc-Kristijan Štrahe podnio krivičnu prijavu protiv njemačkih medija

Doskorašnji austrijski vicekancelar i bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe podnio je krivičnu prijavu protiv njemačkog magazina “Špigl” i dnevnika “Zidojče cajtung”.

Doskorašnji austrijski vicekancelar i bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe podnio je krivičnu prijavu protiv njemačkog magazina “Špigl” i dnevnika “Zidojče cajtung” u vezi s takozvanom “Aferom Ibica”, koja je dovela do njegovo političkog pada i pada vlade.

Ova dva njemačka lista objavili su video snimke snimljene prije dvije godine na Ibici, zbog kojih je Štrahe bio prinuđen da podnese ostavke na sve političke funkcije.

Na video snimcima Štrahe navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku pomoć njegovoj stranci, i još joj daje savjete kako da zaobiđe finansijske kontrolne vlasti Austrije.

Usljed objavljivanja snimaka, nedjelju dana pred izbore za Evropski parlament, Štrahe je podnio ostavku na sve političke funkcije, a tadašnji kancelar Sebastijan Kurc prekinuo je koaliciju sa FPO, što je dovelo do krize vlasti i raspisivanja prijevremenih izbora.

Štraheov advokat podnio je krivične prijave protiv svih osoba koje su učestvovale i koje su odgovorne za snimanje, širenje i objavu video materijala.

U Beču, njegov advokat je već podnio krivične prijave protiv više lica, među kojima su jedan detektiv, kao i studentkinja iz BiH koja se lažno predstavljala kao nećaka ruskog milijardera.

U Njemačkoj prijave su podnesene državnom tužilaštvu u Minhenu i Hamburgu, gdje se nalaze sjedišta “Špigla” i “Zidojče cajtunga”.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: