Hag ipak ide na “žutu kuću”: Haradinaj zove redom komandante OVK?

Nakon saslušanja u Hagu, tzv. kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj zakazao je tajne sastanke sa svojim komandantima operativne zone Paštrik OVK.

Prema navodima Blica, tužilac u Hagu je Haradinaju postavljao oko sat vremena pitanja, na koja on nije odgovarao.

List navodi, pozivajući se na izvore iz Euleksa, da tokom sukoba na Kosovu i Metohiji ništa preko granice sa Albanijom nije moglo da se desi bez odobrenja Haradinaja, jer je to dio regiona koji je kontrolisao.

– Sada su na redu komandanti operativne zone Paštrik da daju izjave. Da li će optužnice biti odmah podizane za trgovinu organima ili će se postepeno doći do slučaja “žuta kuća”, ostaje da se vidi. Ali glavni ishod saslušanja i istrage su zločini počinjeni u cilju trgovine organima i slučaj “žuta kuća” – kaže izvor lista iz Euleksa.

Prema pisanju lista, za trgovinu organima postoje svjedoci koji se drže u tajnosti, a jedan od njih koji je bio vozač OVK svjedočio je da su neposredno po povlačenju srpske vojske i policije 1999. godine braća Haradinaj organizovali hvatanje preostalih Srba.

List, takođe, piše, da postoji devet svjedoka, od kojih su četvorica direktno učestvovala u transportu najmanje 90 Srba i drugih nealbanaca u ilegalne zatvore u centralnoj i sjevernoj Albaniji, prenosi SrpskaCafe.

Trojica od njih su isporučivala zarobljenike u kuću-kliniku južno od Burelja, poznatu i kao “žuta kuća”, dok dva svjedoka tvrde da su učestvovala u transportu dijelova tijela i organa na aerodrom “Rinas” u blizini Tirane.

Blic navodi da su u srijedu poziv iz Haga dobila još dvojica pripadnika bivše OVK.

Jedan od njih je bivši zamjenik komandanta 128. brigade operativne zone Paštrik, Avdi Ibrahimi, kome je saslušanje zakazano za 2. oktobar. Ostavite komentar: