Gujon: Sada cijeli svijet može da čuje o ugroženosti crkava i manastira na Kosovu i Metohiji

Humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“ obavijestila je francuske medije o ugroženosti Visokih Dečana, jednog od najznačajnijih manastira srpskog pravoslavlja, koji je od 1999. godine konstantna meta napada terorista.

„Evropa nostra“, organizacija koja se bavi očuvanjem kulturnog nasljeđa na starom kontinentu, je među sedam najugroženijih lokaliteta i spomenika u Evropi u 2021. uvrstila i manastir Visoki Dečani.

Osnivač organizacije „Solidarnost za Kosovo“ i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Arno Gujon rekao je za RTS da su i 22 godine nakon rata Srbi i njihova imovina i dalje ugroženi.

To što je „Evropa nostra“ uvrstila Visoke Dečane među najugroženije znači da ono što govori Srbija, eparhija Raško-prizrenska i humanitarne organizacije o ugroženosti srpskog življa i crkava, jeste istina, rekao je Gujon.

„To znači da istina ipak ispliva na površinu i sada cio svijet može da čuje ono što mi decenijama govorimo i dobro je da konačno da čuje ono što mi objavljujemo“, rekao je Gujon.

Prema njegovim riječima, „Evropa nostra“ je ozbiljna organizacija i nije baš naklonjena Srbiji, i ako ona govori o tome, to znači da je situacija toliko loša.

 

 

Ostavite komentar: