Gujon kategoričan: Srpska se danas brani i na Kosovu i Metohiji

Situacija na Kosovu i Metohiji je zabrinjavajuća, izjavio je danas direktor Uprave za saradnju sa dijasporom u regionu Arno Gujon i istakao da su Srbi na sjeveru KiM odgovorom na nasilje Prištine poslali jasnu poruku da ne smije da se pređe granica u napadima na srpski narod, što se, kaže, odnosi i na Republiku Srpsku.

Gujon je rekao i da međunarodna zajednica mora da preuzme odgovornost kako bi Srbi u pokrajini živjeli bezbjedno i slobodno.

Prema njegovim riječima, jučerašnji upad kosovske policije na sjever je čisto nasilje, dodajući da se nigdje na svijetu nije pucalo na ljude kada treba da se zaplijeni roba poput “fante” ili “Smokija”.

“Srbija je pokazala brigu o svom narodu tako što je slala jasne poruke svima da neće dozvoliti da se dogodi novi pogrom kao što je bilo 2004. godine”, rekao je Gujon poslije potpisivanja ugovora sa predstavnicima tri srpska udruženja iz Federacije BiH u Ministarstvu spoljnih poslova.

Naveo je da je od početka godine na prostoru KiM zabilježeno više od 100 napada na Srbe i da niko od počinioca nije uhapšen, te da je jasno zašto se Srbi u pokrajini osjećaju nesigurno.

Gujon je rekao i da međunarodna organizacija na čelu sa Kforom i Euleksom mora da preuzme odgovornost za dešavanja na sjeveru Kosova i da obezbjedi ljudima mir i sigurnost.

Istakao je da su Srbi na sjeveru KiM odgovorom na nasilje Prištine poslali jasnu poruku da ne sijme da se pređe granica u napadima na srpski narod što se odnosi i na Republiku Srpsku.

“Svakako da su pritisci na Republiku Srpsku i Srbiju ogromni i da će se oni povećavati. Lično vjerujem da mi tako što pokazujemo odlučnost u borbi za ljudska prava srpskog naroda na KiM poručujemo da ne smije da se pređe jedna granica i da se Republika Srpska danas brani i na KiM”, rekao je Gujon.

Ostavite komentar: