Gube strpljenje sa Prištinom: Podrška Bijele kuće Kurtiju tanka

25.07.2023. | 08:37

Nekadašnji specijalni predstavnik Evropske unije na KiM Piter Fejt, izjavio je da Sjedinjene Američke Države gube strpljenje sa Prištinom, te da će prištinske vlasti najviše izgubiti od izostanka napretka u dijalogu sa Beogradom.

Sjedinjene Države gube strpljenje za Kosovo jer ne napreduje dovoljno. Vidim da SAD imaju kritički odnos prema Vladi Kosova, a to je bez presedana. Čini se jasnim da Bajdenova administracija gubi strpljenje sa Kosovom – poručio je Fejt sinoć za prištinsku TV 1.

Kazao je da nije vidio tako kritički odnos Vašingtona prema Prištini otkako je tzv. Kosovo proglasilo jednostranu nezavisnost 2008. godine.

“Bila bi prava tragedija za Kosovo ako izgubi podršku Sjedinjenih Država”, upozorio je Fejt.

On je poručio da Priština mora da shvati da se u Evropi vodi žestok rat i da je to trenutno u fokusu.

“Zato morate imati na umu da stvari nisu kao prije i da ne možete da računate na simpatije i podršku koju ste nekada imali”, naveo je Fejt, dodavši da ne misli da SAD i Evropska unija podržavaju predsjednika Aleksandra Vučića u ovom procesu.

“Znam da nije lako, ali predlažem premijeru Kurtiju da uloži više napora u dijalog sa Srbima na sjeveru Kosova umjesto da tamo šalje specijalne jedinice”, rekao je Fejt.

On je istakao da je sporazum iz Ohrida od velikog značaja za Prištinu jer bi joj on, prema njegovim riječima, otvorio put ka članstvu u međunarodnim organizacijama.

“Šteta je što ne postoji politička volja ni jedne ni druge strane za dalji napredak, međutim mislim da će Kosovo više trpiti posljedice. Ako stranke ozbiljno shvate dogovor postignut u Ohridu, onda bi stvari krenule napred i to bi pomoglo Kosovu da postane član raznih međunarodnih organizacija, kao i Ujedinjenih nacija”, rekao je Fejt.