Grobnica smještena u kripti Hrama Svetog Save: Ovdje će počivati patrijarh Irinej FOTO

Dok je gornji dio Hrama Svetog Save ispunjen narodom, sveštenstvom, političarima i traje opelo, u kripti, u tišini, sprovode se posljednje pripreme pred sahranu 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Ulaz u kriptu trenutno je zabranjen.

Na bijeloj mermernoj ploči pozlaćenim slovima ispisano je – patrijarh Irinej. Za patrijarha izabran je ranohrišćanski krst. Riječ je o poznatom “Studeničkom krstu” koji je isklesan tokom posljednje decenije 12. vijeka.

Nalazi se iznad sjevernih vrata nemanjine Bogorodičine Crkve. Ovaj krst postao je prepoznatljivi znak graditeljstva, kulture i doba Stefana Nemanje. Predstavlja kombinaciju dvije simbolike: ranohrišćanske simbolike sidra, to jest spasenja i sigurnosti u carstvu božijem, i simbolike rasta i napredka koja se vidi u bujno dekorisanim završetcima krsta.

Njegova svetost patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u kripti Hrama na Vračaru. Mjesto gdje će počivati zemni ostaci poglavara u tronu Svetog Save zove se ambulatorijum. To je prostorija iza oltara kripte. Ovaj dio nije vidljiv kada se uđe u donji dio Hrama. U njemu je nekoliko grobnica, a ima dvoja vrata.

Šta je ambulatorijum?

Dio kripte u kom će biti sahranjen – ambulatorijum je prostor iza oltara i vrlo je rijedak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko u svijetu pravoslavnih hramova ima ovaj prostor.

Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku. Ima vrata kroz koja se ulazi, a ovaj prostor – u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi ukoliko ne budu imali posebna zaveštanja – okružuje oltar kripte.

Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vrijeme patrijarha Irineja. Kripta u okviru koje se nalaze grobnice za patrijarhe prostire se između temelja Hrama Svetog Save, i ima stubove kojima je najveća visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara, piše Blic.

Završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je počivši patrijarh Pavle 2001. godineOstavite komentar: