Grenel demantuje: Vučiću nije ponuđeno da prizna Kosovo

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Ričard Grenel demantovao je navode pojedinih medija, ali i ministra finansija Sinišu Malog, da je predsjedniku Srbije uručen papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo.

Grenel je na Tviteru napisao da “nije istina” da je Vučiću ponuđeno da prizna Kosovo.

Prethodno je Blic objavio da je “sve pripremljeno unaprijed” te da su “Albanci sve znali”.

Tu informaciju je potvrdio ministar finansija Siniša Mali koji je rekao da je na stolu u Bijeloj kući papir čija jedna tačka podrazumijeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da se na predsjednika Vučića vrši ogroman pritisak.

“Dobili smo nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 tačaka na papiru, na stolu, od kojih 10 tačka podrazumeva međusobno priznanje“, rekao je Mali novinarima.

Rekao je da je predsjednik Aleksandar Vučić, na osnovu obavještajnih informacija, znao da neće biti samo ekonomske teme.

“Tačka 10 odnosi se na međusobno priznanje. Ima i ekonomskih tema i one koje se odnose na infrastrukturu, autoput, železnice, pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi se podigla ekonomija celog region. Ogroman pritisak“, rekao je on.

Ranije danas, Grenel je naveo da ljudi na Kosovu i u Srbiji zaslužuju ekonomsku normalizaciju i šansu da stvore živu ekonomiju.

“Danas sam fokusiran na mlade ljude koji žele karijeru, dobar posao i vezu sa Zapadom. Čuo sam vas i snažno ću se zalagati za vas. Ostavimo politiku po strani”, napisao je Grenel na Tviteru, a povodom današnjih razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Podsetimo, Aleksandar Vučić danas i sutra razgovaraće sa predsavnicima Prištine u Vašingtonu, a moguće je da će tim razgovorima prisustvovati i predsjednik SAD Donald Tramp, piše Nova.rs.

Ostavite komentar: