Govorio na srpskom jeziku: Kurti o preregistraciji i izdavanju ličnih dokumenata

10.08.2022. | 12:52

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas da će se kampanja za preregistraciju vozila i reciprocitet po pitanju ličnih dokumenta nastaviti i da neće prestati poslije 1. septembra. Kako prenose tamošnji mediji, Kurti je sve to rekao na srpskom jeziku.

Kako prenosi Ljajmi, Kurti je rekao i da za dokument koji se izdaje na prelazima na sjeveru, u okviru odluke o reciprocitetu, neće morati da se plaća.

On je dodao i da postoje dezinformacije u vezi s tim koje mogu biti opasne.

“Čuo sam za lažne vijesti da će na sjeveru biti oduzete lične karte u zamjenu za ulazno-izlazni dokument. Ovo nije istina. Dokument je dodatak koji se daje besplatno. Pozivam vas da pažljivo pratite saopštenja naše vlade i nadležnih organa”, kazao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Kako dodaje, promjena registarskih tablica donijeće oslobađanje od carine, koje dostižu cifru od oko pet hiljada evra.

“Sa druge strane, odluka o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata onima koji pokažu srpska dokumenta neće ometati slobodu kretanja. Vrijeme čekanja je u prosjeku 20 sekundi”, rekao je Kurti.

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovilo je juče šta je sve potrebno za preregistraciju vozila na RKS tablice.

Preregistracija vozila se može obaviti u svim centrima za registraciju vozila, u opštini u kojoj vlasnik ima prebivalište, a trajaće od 1. septembra do 31. oktobra, naveo je kosovski MUP na Facebooku i dodao da nije neophodna kosovska vozačka dozvola, već bilo koja važeća.

Kako je navedeno, neophodna je, međutim, kosovska lična karta i važeća polisa osiguranja izdata na Kosovu.