Glavni tužilac Specijalizovanih vijeća u Hag: Uznemirujuća tišina o zločinima OVK

Glavni tužilac Specijalizovanih vijeća u Hagu Džek Smit izjavio je danas na suđenju nekadašnjem komandantu terorističke OVK Saljihu Mustafi da je “tišina o zločinima OVK počinjenim na Kosovu i Metohiji uznemirujuća”.

“Žrtve su bile primorane da ćute, što je frustrirajuće, kao što je uznemirujuća i tišina oko zočina koje je počinila OVK”, rekao je Smit na početku suđenju Mustafi, koji je prvi pripadnik OVK kome se u Specijalnom sudu u Hagu sudi za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Smit je naveo da je Mustafa optužen za zločine ravne zločinima Gestapoa, te dodao da se na pripadnike OVK na Kosovu gleda kao na heroje.

“Žrtve zločina pripadnika OVK su morale da ćute. Njima je uskraćena pomoć iako ništa ne može opravdati zločine koje su pripadnici OVK počinili”, rekao je Smit.

On kaže da je na Mustafi da pomogne u dobijanju odgovora na pitanje žrtava zašto su premlaćivane i ubijane, ali da od njega ne očekuje doprinos, jer je optužen za ubistva i zločine, a kod Albanaca je prihvaćen kao heroj.

Suđenje je prekinuto zbog Mustafinog napuštanja sudnice uprkos upozorenju predsjedavajućeg sudije da bi bilo bolje da prisustvuje suđenju.

Mustafa je optužen u četiri tačke po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Prema navodima u optužnici, ta krivična djela učinjena su nad Albancima u aprilu 1999. godine na jednom imanju u selu Zlaš, u opštini Podujevo, koje je služilo kao zatvor.

Obrazlažući optužnicu, tužilac Cezario Mičalzuk naveo je da su zločini činjeni tri nedjelje u improvizovanom pritvorskom centru u Zlašu u opštini Podujevo.

“Dokazi će pokazati da su ljudi koji su ilegalno držani u Zlašu optuženi da su bili saradnici srpske vojske i policije u ratu. Izraz saradnik je zloupotrebljen za ljude koji su imali prijateljstva sa Srbima, imali posla sa njima ili jednostavno nisu dovoljno podržavali OVK”, rekao je Mičazluk.

On je naveo da je Mustafa bio odgovoran u zatočeničkom centru, te da je i sam učestvovao u zlostavljanju i premlaćivanju zatvorenika.

Ostavite komentar: