General Mojsilović tvrdi: Nije bilo nikakvih informacija uoči događaja u Banjskoj

04.10.2023. | 07:08

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je večeras da uoči 24. septembra i događaja u Banjskoj nije bilo nikakvih informacija koje bi ukazale da će se nešto krupno dogoditi.

Mojsilović je naveo da su informacije koje se odnose na događaj počele da pristižu 24. septembra ujutru, preko dežurnog operativnog tima, i u prvi mah su bile sužene, nisu bile temeljne, opširne ni precizne.

“Mi smo se oslanjali na naše resurse obaveštajnih bezbednosnih kapaciteta, na ono što možemo da vidimo i čujemo sa naših pozicija. Imao sam kontakt, razgovarao sam sa komandanrom Kfora na tu temu, i od njih smo sa terena počeli da dobijamo informacije”, rekao je Mojsilović.

On je dodao da to nije bio prvi put da je izazvana kriza jednostranim i “ludačkim” potezima Prištine.

“Mi smo već u osam sati imali sastanak, ja i moji saradnici, ministar odbrane, direktori agencija, izvestili smo vrhovnog komandatna o onome što znamo – o dešavanjima na terenu, da ima povređenih i tome slično. Nakon toga su usledile mere koje sam aktivirao odmah”, rekao je Mojsilović za RTS.

On je istakao da je 24. septembra dobio zadatak da se u potpunosti stavi pod kontrolu Kopnena zonu bezbjednosti i u punom kapacitetu obezbijedi administrativna linija preventivnim razmještajem dijela jedinica Vojske Srbije.

“To nije neobično naređenje i u skladu je sa dešavanjima na terenu, jer smo predviđali da kriza može da eskalira, zato što je došlo do upotrebe vatrenog oružja na delu Kosova i Metohije”, napomenuo je Mojsilović.

On je rekao da su krize od avgusta prošle godine krenule punim intenzitetom, i kada su rasle, svaki put je bilo više snaga Vojske Srbije, u kontekstu preventivnog razmještaja jedinica, ali je dodao da u tom trenutku to nije bio najveći broj snaga Vojske Srbije na terenu.

“Ni `de fakto` to nije bila puna borbena gotovost, koja znači da se svi pripadnici spoje sa tehnikom, naoružanjem i municijom i čekaju dalje zadatke u skladu sa planovima Vojske Srbije. Ovde je brojno stanje bilo upola manje, nije bilo povećanja brojnog stanja, niti pune borbene gotovosti Vojske Srbije”, naglasio je general Mojsilović.

U sukobu sa policijom samoproglašenog Kosova 24. septembra u selu Banjska stradali su Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović, a poginuo je i jedan policajac.

Zvaničnici Srbije su saopštili da su Srbi brutalno likvidirani, nakon ranjavanja i predaje.

Oznake: Banjska