Gdje je tijelo djeteta: Slučaj ubijene Danke i dalje nije riješen, a ovo su mogući ishodi

15.05.2024. | 08:37

“Gde je tijelo Danke Ilić?” – ovo ključno pitanje odjekuje u javnosti već mjesec i po dana od trenutka kada je otkriveno da je djevojčica ubijena.

Osumnjičeni za stravičan zločin i dalje su iza rešetaka, dok se jedan od njih još uvijek brani ćutanjem. Cijeli slučaj dodatno je zakomplikovala najnovija informacija da DNK djevojčice do sada nije pronađen u automobilu u kojem su bili osumnjičeni u momentu navodnog zvjerskog ubistva.

Advokat Radomir Munižaba za Blic objašnjava koji su mogući ishodi ovog zločina, u slučaju da tijelo nikada ne bude pronađeno.

Na pitanje koji su preostali ključni dokazi koji bi mogli biti korisni tužilaštvu, s obzirom na nedostatak bioloških tragova Danke Ilić u vozilu, Munižaba odgovara da tužilaštvo sigurno raspolaže i drugim dokazima.

“Sada je sve na tužilaštvu”

– U ovoj fazi postupka tužilaštvo je organ koji odlučuje u kom pravcu će ići istraga. U skladu sa pravilima ZKP, u istrazi je isključena javnost, te tužilaštvo sigurno raspolaže i nekim drugim dokazima koji nisu do sada prezentovani u javnosti. Nedostatak tijela maloljetne Danke i drugih bioloških tragova svakako otežava posao tužilaštvu, a upravo ti dokazi su ključni da bi se podigla odgovarajuća optužnica – tvrdi Munižaba.

U ovoj fazi postupka, kako tvrdi, još uvijek je prerano spekulisati o ishodu sudskog procesa i mogućoj osuđujućoj presudi.

– Tužilaštvo je nadležno za kvalifikaciju krivičnih djela. U ovoj fazi postupka je još uvijek daleko da se priča o presudi suda i eventualno osuđujućoj presudi za bilo koje krivično djelo. Ponovo ističem da je sada sve na tužilaštvu – navodi advokat.

“Optužnicu mogu dići i bez bioloških tragova”

Munižaba naglašava da je priznanje osumnjičenog ili okrivljenog ključno za krivični postupak, ali je isto tako ključno i da se priznanje potvrdi i drugim izvedenim dokazima.

– Tužilaštvo može podnijeti optužnicu za krivično djelo ubistva i bez bioloških tragova, ali je pitanje da li bi takva optužnica mogla da opstane u sudskom postupku – objašnjava sagovornik.

Nameće se pitanje kolika je moguća kazna koja prijeti ubicama Danke Ilić i koji su ključni dokazi potrebni za izricanje doživotnog zatvora.

– Na ovo pitanje u ovoj fazi ne bih mogao da odgovorim, s obzirom da još uvijek nije podnijeta optužnica i u ovoj fazi je i pitanje da li će uopšte i biti podignuta optužnica, jer tužilaštvo ima rok od 6 mjeseci od hapšenja osumnjičenih da podigne optužnicu, te je sada još uvijek postupak u fazi istrage – navodi advokat.

GPS može biti ključan dokaz

Ministar Bratislav Gašić je na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj se govorilo o detaljima ubistva Danke Ilić pokazao i fotografije na kojima su prikazani detalji sa GPS uređaja koji je bio u automobilu kojim su upravljali osumnjičeni za ubistvo. Kako navodi Munižaba, podaci GSP i informacija o baznim stanicama mogu biti ključni dokazi.

– Podaci GPS i informacije o baznim stanicama se mogu smatrati ključnim dokazima za krivični postupak, ali se takođe ti isti dokazi moraju dovesti u vezu i sa drugim dokazima – kaže Munižaba.

Pritvor može da se ukine u bilo kojoj fazi postupka

Sagovornik ističe i da ukoliko se u roku od šest mjeseci ne podigne optužnica, osumnjičeni moraju biti pušteni iz pritvora.

– Osumnjičeni se u pritvoru nalaze na osnovu rešenja nadležnog suda, te u skladu sa pravilima ZKP postoji više osnova da se osumnjičenom odredi pritvor. Ja nemam podatak na osnovu koje tačke je određen pritvor osumnjičenima, ali svakako da pritvor u fazi istrage može da traje najduže 6 mjeseci prije podizanja optužnice, a nakon optužnice osumnjičenima može da se produži pritvor koji bi mogao da traje čak i do upućivanja okrivljenih na izdržavanje kazne zatvora. Svakako, isto tako pritvor može i da se ukine u bilo kojoj fazi postupka, ili da se zamenu nekim od blažih mera. Ukoliko se u roku od 6 mjeseci ne podigne optužnica, osumnjičeni se moraju pustiti iz pritvora – zaključuje Munižaba.