Gabrijela Žalac u svoju odbranu: Posao sam obavljala u skladu sa zakonom i programom Vlade

12.11.2021. | 18:25

Bivša hrvatska ministrica Ministarstva evropskih fondova i regionalnoga razvoja Gabrijela Žalac iznijela pred istražiocima Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) juče navečer, a nakon što ju je policija deset sati ranije uhapsila po nalogu EPPO-a zbog optužbi za namještanje posla nabavke softvera SPUR.

“Svoj posao sam obavljala u skladu sa zakonom te programom Vlade. Sve što mi se stavlja na teret je netočno. Sve službe u ministarstvu su bile upoznate sa svime što se radilo. Ja nisam utvrđivala cijenu niti za jednu nabavu. To je radila resorna uprava u suradnji s glavnim tajništvom. Plan nabave se mijenjao sukladno potrebama tijekom procesa nabave, a sve su radile službe u Ministarstvu koje su sve potpisivale. Svi su znali što je plan Vlade i što treba ispuniti. Glede konkretne nabavke softvera sve je sigurno odrađeno po zakonu, i ja nisam utjecala na Petrica ni SAFU kako se tvrdi. Program SPUR je odličan program, ali ga moji nasljednici u Ministarstvu više nisu koristili. Bilo je priča i o drugim programima kao npr. o e-fondovima i slično”, izjavila je to Žalac pred istražiocima, donosi Jutarnji list.

EPPO je, naime, otvorio istragu i protiv direktora SAFU-a Tomislava Petrica, te Marka Jukića, vlasnika informatičke kompanije Ampelos, kojoj je 2018. na temelju tendera dodijeljen posao izrade softvera težak 16,24 miliona kuna (više od 4 miliona KM) te Mladena Šimunca, vlasnika kompanije Micro projekt i prijatelja Gabrijele Žalac.

Prema optužbama EPPO-a Žalac je motivisana prijateljstvom sa Šimuncem činila sve kako bi 2017. i 2018. Šimunac, odnosno najprije njegova, a zatim kompanija njegovoga poslovnoga partnera Jukića, dobila unosan posao nabavke softvera, na kraju težak 13 miliona kuna ( više od 3 miliona KM) bez PDV-a.

Kao dokaz toga prijateljstva, navodi Jutarnji list, EPPO je navodno u spis priložio i fotografiju s proslave 40. rođendana Gabrijele Žalac iz februara 2019. na kojoj se s njome zajedno na proslavi vide i Petric i Šimunac.

Oznake: Optužba, Softver, Vlada