G7 pozvao Srbiju i Kosovo na dijalog: Sprovesti sve prethodne sporazume

Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe 7 – Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Japana, Sjedinjenih Američkih Država – i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Đozep Borelj pozvali su Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

U saopštenju objavljenom nakon sastanaka u Njemačkoj oni su pozvali Beograd i Prištinu da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, koji će omogućiti realizaciju njihovih evropskih perspektiva, doprinijeti regionalnoj stabilnosti i koristiti svim ljudima u regionu, prenosi Kosovo onlajn.

„Ponovo potvrđujemo našu posvećenost evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana kako bismo osigurali sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona i pozdravljamo ujedinjenje Zapadnog Balkana u osudi agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN“, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici G 7 su pohvalili Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju za potpuno usklađivanje svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu implementaciju, a pozivali su Srbiju da učini isto.

“Pozdravljamo usklađivanje Bosne i Hercegovine sa restriktivnim mjerama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova sa tim mjerama. Moramo nastaviti da pomažemo Zapadnom Balkanu da smanji svoju zavisnost od ruskih energenata”, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da snažno podržavaju brzo otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

U saopštenju je izražena zabrinutost zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini, a osuđen je “svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje”.

“Nećemo tolerisati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regionu”, navodi se u saopštenju, i pozivaju se sve stranke da osiguraju održavanje opštih izbora u oktobru.

Navedeno je da članice Grupe 7 u potpunosti podržavaju mandat visokog predstavnika Kristijana Šmita.

U saopštenju je dodato da G 7 podržava napredak u regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa.

 

 

Ostavite komentar: