Francusko odlikovanje: Novinarki Ljubici Gojgić uručen orden nacionalnog reda legije časti

Novinarki Ljubici Gojgić uručen je danas francuski Orden nacionalnog reda Legije časti u rangu viteza zbog izuzetne i primjerne karijere.

Njoj je ovaj orden uručio ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, naglasivši da je najviše francusko odlikovanje zaslužila jer je u svojoj zemlji branila demokratske vrijednosti do kojih Francuska drži.

Gojgićeva je rekla da sa ponosom prima odlikovanje i da joj je čast što je ocijenjeno da je njena karijera doprinijela borbi za jačanje demokratskih vrijednosti, posebno slobode govora i mišljenja.

Ona je istakla da društvo ne smije da slobodu medija posmatra ko stvar esnafa, političke milosti ili dogovora elita, već kao vrijednost kojoj i samo mora da pruži podršku, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Orden Legije časti je najviše francusko odlikovanje koje je 1802. godine ustanovio Napoleon.

Gojgićeva je diplomirala na Fakultetu za medije i komunikacije. Od 1992. godine radi kao novinar i urednik u različitim medijima.

Od 2014. godine gostuje kao predavač novinarske škole Udruženja novinara Srbije, a od 2016. predaje na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada.

Ostavite komentar: