Francuska – Žuti prsluci opet na nogama, novi okršaj s policijom

12.01.2019. | 17:03

Hiljade pripadnika francuskog pokreta “Žutih prsluka” marširalo je danas, devete subote zaredom, ulicama Pariza.

Demonstranti u žutim prslucima okupili su se i u gradu Buržu, u središnjoj Francuskoj, u znak protesta zbog ekonomske politike predsednika Emanuela Makrona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je saopštilo da je u 14:00 sati širom zemlje na ulicama bilo 32.000 demonstranata, od kojih 8.000 u Parizu, javljaju francuski mediji.

Između policajaca i demonstranata došlo je do sukoba u blizini Trijumfalne kapije pri čemu su bezbjednosne snage upotrebile suzavac kako bi potisnule neke demonstrante koji su na njih bacali kamenice i druge predmete, prenosi AP.

Do tenzija između policije i demonstranata došlo je i na Trgu Etoal, gdje policija suzavcem i vodenim topovima rasteruje okupljene demonstrante, prenosi “Figaro”.

Policija je zabranila kretanje automobila na obližnjim Jelisejskim poljima.

Pariska policija saopštila je da je 40 ljudi uhapšeno danas uoči i za vreme protesta, prije svega zbog nošenja predmeta koji bi mogli biti upotrebljeni kao oružje.

U međuvremenu, najmanje 5.000 demonstanata u žutim prslucima organizovalo je protestnu šetnju u Buržu, gde je policija, kako prenosi “Figaro”, takođe upotrebila suzavac.

Francuske vlasti su rasporedile 80.000 pripadnika bezbednosnih snaga širom zemlje zbog današnjih antivladinih protesta, a ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane zapretio je oštrim merama protiv izgrednika i njihovih podržavalaca, upozorivši na rastuću radikalizaciju među pretežno mirnim demonstrantima.

 

Izvor:(B92)