Fon Kramon tvrdi: Albanski gradonačelnici na sjeveru KiM nemaju politički legitimitet

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon rekla je danas da, ukoliko albanski gradonačelnici opština na sjeveru Kosova i Metohije ulaze u opštinske zgrade samo uz prisustvo teško naoružanih policijskih snaga, onda oni nemaju politički legitimitet.

Ona je istakla da razumije da oni “imaju pravo da obavljaju svoje funkcije” i da je potrebno rješenje koje bi uključilo i lokalno stanovništvo.

Fon Kramonova je rekla da način na koji je vlada u Prištini postupila na sjeveru Kosova i Methoje u petak nije u skladu sa onim “što bi EU željela da vidi”.

“Ako se stvari tako rade, ako vidimo oklopna vozila, teško naoružanu policiju, specijalne jedinice koje čuvaju opštinske zgrade non-stop, treba da razmislimo o drugim mogućnostima i opcijama”, rekla je Fon Kramonova za Radio Slobodna Evropa.

Ona se danas sastala sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i istakla da imaju različite poglede na situaciju na sjeveru Kosova i Metohije.

Fon Kramonova je navela da je cijela međunarodna zajednica, uključujući SAD, grupu Kvinte i EU, najoštrije osudila akciju nasilnog upada u opštinske zgrade.

Ona je dodala da je rukovodstvo najbrojnije političke partije Srba sa Kosova i Metohije Srpske liste odbilo da se sastane sa njom.

Kosovska policija je u petak nasilno upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrijebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spriječe da uđe u opštinske prostorije. Tom prilikom je povrijeđeno nekoliko desetina ljudi.

Ostavite komentar: