Fon Kramon: Plan saradnje Srbije i Rusije signal da zamrznemo pregovore sa EU

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon prokomentarisala je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dvije godine i ovaj sporazum nazvala “ozbiljnim skandalom”.

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred bijesnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

Šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su juče u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje za naredne dvije godine, objavio je večeras MIP Srbije.

Plan je potpisan na marginama 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a ministarstvo je na Tviteru objavili video snimak potpisivanja i razmjene dokumenta koji je, sudeći po snimku, potpisan u prostorijama ruske misije pri UN.

Inače, Stranka slobode i pravde danas je u saopštenju osudila potpisivanje ovog plana, istakavši da „naš tehnički ministar gura prst u oko cijelom civilizovanom svijetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše“, kao i da vlast ovim krši poziciju Srbije oko Kosova.

„Nevjerovatno je da u momentu dok čitav svijet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svjetski mir, dok mjesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u posljednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namjerava da svojoj teritoriji prisajedini teritoriju druge međunarodne priznate zemlje“, navodi se u saopštenju SSP.

 

 

Ostavite komentar: