Federika Mogerini i Johanes Han pozdravili odluku Sobranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Јohanes Han pozdravili su usvajanje amandmana na makedonski Ustav u Sobranju kojim se mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija.

“Ovo je ključni korak u sprovođenju istorijskog Prespanskog sporazuma. Politički lideri i građani iskazali su odlučnost da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku priliku u rješavanju jednog od najstarijih sporova u regionu, te da time krenu napred na putu ka EU”, navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerinijeve i Hana.

U saopštenju se ističe da EU snažno podržava Prespanski sporazum koji predstavlja primjer pomirenja za region i Evropu u cijelini.

Specijalni predstavnik UN u sporu između Makedonije i Grčke Metju Nimic čestitao je Skoplju nakon što su poslanici usvojili amandman o promjeni imena države.

Nimic smatra da je Prespanski sporazum, koji treba da ratifikuje i Grčka, otvorio put ka “jačoj osnovi za mir i bezbjednost na Balkanu”.

Grčka je ranije obećala da više neće blokirati put Skoplja ka članstvu u EU i NATO, ako parlament izglasa izmjene Ustava i podrži novi naziv države.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: