Evropa odlučila: Od 2021. godine ukida se pomeranje sata

Evropski parlament glasao je za ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena.

Izglasano je da se od 2021. godine ukine pomjeranje sata koje se decenijama događalo dva puta godišnje, u martu i oktobru.

Prema direktivi EU, svih 28 država članica sada prelaze na ljetne vrijeme posljednje nedjelje u martu i nazad na zimsko vrijeme posljednje nedjelje oktobra.

Za dvije godine, zemlje koje planiraju da zauvijek ostanu na ljetnom računanju vremena trebalo bi da pomjere kazaljke posljednji put u martu 2021, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podesiće svoje satove posljednji put u oktobru 2021. godine, piše Bi-Bi-Si.

Evropska komisija — zadužena za izradu zakonodavstva EU — napravila je prijedlog prošle godine, nakon javne rasprave koja je pokazala da 84 posto ispitanika želi da obustavi mijenjanje sata.

Ljetne računanje vremena (DST) je obavezno u EU od 2001. godine, s ciljem da se interno tržište EU učini boljim i da se smanje troškovi energije.

Smatralo se da bi manje vremenskih razlika olakšalo međunarodnu trgovinu i putovanja u EU, kao i da bi dodatni sati tokom leta mogli da smanje potrošnju vještačkog osvjetljenja i pomognu u slobodnim aktivnostima na otvorenom.

Međutim, ušteda energije iz DST-a pokazala se prilično marginalnom. Takođe, neki od glavnih trgovinskih partnera EU — među kojima su Kina, Rusija i Turska — ne posluju pod DST-om.

Konsultacije i naučne studije ukazuju na to da promjene sata imaju negativan efekat na zdravlje ljudi.

Komisija EU je saopštila da studije ukazuju da “uticaj na ljudski bioritam može biti ozbiljniji nego što se ranije mislilo”.

 

Izvor:(SPUTNIK)

Ostavite komentar: