EU traži povlačenje taksi: “Priština će ostati zaglavljena”

14.01.2019. | 18:28

EU, kao posrednik u dijalogu BG i PR, u ovom trenutku nema odgovor na pitanje kada bi proces sveobuhvatne normalizacije odnosa mogao biti nastavljen.

U Briselu tvrde da nije reč o blokadi procesa, već da se sa prištinskom stranom prevashodno radi na rješavanju pitanja takse.

”Na sastanku sa novoformiranom delegacijom Prištine prošle nedelje u Briselu jasno im je rečeno da EU želi da se tarife povuku i oni su to razumeli. Stavljene su konkretne ideje na sto. Oni sada imaju svoj unutrašnji dijalog i čekamo da vidimo šta će iz toga proizaći”, rečeno je Tanjugu u evropskim diplomatskim izvorima.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je u nedavnom razgovoru sa austrijskim novinarima takođe poručio da se nada ”odgovoru Kosova u narednim danima”.

U Briselu ocjenjuju da će ”Priština ostati zaglavljena” na putu evrointegracija ukoliko ne poštuje obaveze iz CEFTA i duh Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju, a kao ”veliki problem” navodi se i nepostojanje zajedničkog stava svih političkih činilaca u Prištini, prenosi B92.

U EU kažu da se tu može naći i smisao novoformirane delegacije Prištine, koja bi trebalo da bude ”mehanizam za donošenje zajedničkih pozicija” kosovske strane.

”Tači ostaje glavni pregovarač na nivou predsednika, ali je problem što na strani Kosova ima internih sukoba. Želimo da kad Tači dođe on ima i sveobuhvatni mandat, a ova delegacija je mehanazam koji može pomoći u tom smislu”, objašnjavaju u evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga.

U Evropskoj komisiji takođe naglašavaju da oni konkretno sa prištinskom stranom trenutno rade na ”razrešavanju pitanja carina”, a sve zarad pomeranja stvari u celokupnom procesu postizanja sveobuhvatnog rešenja za odnose Beograda i Prištine.

”Čekanja nema, radi se na konačnom cilju, što je i bila ambicija od početka druge faze, ali i paralelno na deblokiranju situacije sa carinama”, rečeno je Tanjugu u Briselu.