EU traži od Crne Gore da istraži gradnju vjetroparka zbog kojeg je navodno ubijena novinarka

Evropska komisija očekuje da se u Crnoj Gori provede kredibilna, nezavisna i efikasna istraga u vezi s optužbama za korupciju u slučaju vjetroelektrane Možura koji je navodno istraživala ubijena malteška novinarka Daphne Karuana Galizija..

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero rekla je da je vladavina prava jedna od fundamentalnih vrijednosti Evropske unije i odlučujući je element za proces pristupanja EU, uključujući pristupanje Crne Gore.

“Imajući to u vidu, očekujemo da optužbe o korupciji dobiju kredibilne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore i takođe ponovo ističemo važnost raspravljanja o takvim pitanjima u demokratski izabranim institucijama”, priopštila je Pisonero za list Vijesti.

Metju Karuana Galizija, sin ubijene malteške novinarke Daphne Karuane Galizije, rekao je ranije u intervjuu Vijestima da je njegova majka istraživala veze tadašnjeg predsjednika crnogorske vlade Mile Đukanovića, premijera Malte Jozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu.

“Ključna osoba koju je istraživala iz Crne Gore je Milo Đukanović kao Muskatov pandan tamo. Ispitivala je odnos Đukanovića, Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu”, rekao je Metju.

Policija Crne Gore je saopštila da će, dobije li zahtjev od policije Malte preko Interpola i Europola u vezi sa slučajem ubistva malteške novinarke, postupiti “promptno i efikasno”.

U junu je predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović odbio zahtjev svih 39 opozicionih zastupnika da na dnevni red uvrsti inicijativu o formiranju istražnog povjerenstva o tom slučaju.

Aferu oko izgradnje vjetroelektrane na Možuru na početku kampanje za parlamentarne izborne aktualiziralo je građanski pokret URA objavljujući da će crnogorska vlada malteškim investitirima osigurati subvencije od 115 miliuna evra i da će ih kroz povećane račune za struju platiti građani Crne Gore.

Čelnik tog pokreta Dritan Abazović izjavio je kako je “očito da je dio tog novca već namijenjen za korupcionaške poslove i ubistvo novinarke na Malti”.

Vjetroelektrana Možura, na istoimenom brdu pored Ulcinja puštena je u rad u novembru 2019. i godišnje može proizvoditi 120 GWH energije.

Investiciju su realizovale malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, a glavni izvođač radova bila je kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering.

Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno da će elektrana, po isteku zakupa, potpuno obnovljena preći u trajno vlasništvo Crne Gore 2035. godine.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

 

Ostavite komentar: