EU protiv uvođenja sankcija protiv „Sjevernog toka 2“

Evropska unija je protiv uvođenja bilo kakvih sankcija kompanijama iz EU koje u zakonskim okvirima vode svoje biznise, izjavio je evropski komesar za trgovinu Fil Hogan.

„Cilj Evropske komisije je od samog početka bio da gasovod funkcioniše transparentno, u skladu sa principima energetskog zakonodavstva EU. Brisel je protiv uvođenja sankcija bilo kojim kompanijama koje posluju u skladu sa zakonodavstvom“, rekao je Hogan.

Nešto ranije je Komitet za oružana pitanja Predstavničkog doma SAD formirao nacrt budžeta za 2020. godinu, a među stavkama se nalazi „suprotstavljanje Rusiji u različitim oblastima“.

Između ostalog, predviđene su sankcije protiv gasovoda „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“.

Ovaj dokument predat je američkom predsjedniku Donaldu Trampu na potpisivanje.

„Sjeverni tok 2“

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Sjevernog toka“.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

 

Izvor.(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: