EU neće Srbiju bez rješenja kosovskog čvora: Vučić o jasnoj poruci iz Brisela

Nema nikakve sumnje da bez rješavanja kosovskog čvora Srbija neće biti član EU, to je nedvosmislena poruka EU, naglasio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„To je nedvosmislena jasna poruka EU. Da li nam se sviđa ili ne sviđa, to je tako. I tu nas nisu lagali“, rekao je Vučić u emisiji „Hit tvit“ TV Pink.

Predsjednik je istakao i da nije veliki optimista da je moguće pronaći kompromisno rješenje između Beograda i Prištine, ali ističe da moramo da učestvujemo u razgovorima i da učinimo sve da se sačuva mir i svi naši interesi.

„Ja ne vidim kako možemo da se dogovorimo. Koga god sam pitao šta je rješenje niko mi nije rekao. Svi zakolutaju očima, jer svi očekuju da neko u Srbiji kaže da Kosovo nije Srbija. Došlo je do drugačije ekonomske raspodijele u Evropi i svijetu. Došlo je do strahovitog rasta jedne evropske sile zahvaljujući njihovoj marljivosti“, kaže Vučić.

On je ukazao da je došlo do drugačije raspodijele ekonomske moći u Evropi i svijetu, a da je jedna država EU zabilježila „strahovit“ rast, što će, ocjenjuje, i po pitanju KiM da donosi teža pitanja za nas.

„Očigledno je da postoji veliki sukob između dvije zapadne sile oko situacije u Prištini. Videćemo šta će biti oko njihove vlade. Spremni smo da razgovaramo“, rekao je Vučić.

On je, inače, u više navrata ukazao da je Njemačka iz epidemije izašla sa novom snagom.

Kaže i da ne vidi kako i na koji način i o čemu možemo da se dogovorimo, ali da moramo da razgovaramo, da rješavamo bezbroj problema između Srba i Albanaca.

„Ali, kada pitam šta je rješenje, čujem samo da nema promjene granica. Oni čekaju da neko u Srbiji kaže da to nije Srbija, ili odreći ćemo se svega da bi nas neko potapšao po ramenu“, rekao je Vučić.

Dodao je da će stvari mijenjati globalno i u narednom periodu, a da je naše da to pratimo i da sačuvamo Srbiju.

„Nadam se da ćemo u tome uspjeti, a za to nam je potrebna snažna ekonomija i da budemo ujedinjeni kao narod“, rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija na EU putu, kojoj je, kaže, zahvalan na novcu koji je izdvojila za Srbiju, ali da nije uvijek srećan zbog političkih izjava koje stižu iz Unije, mada je i to demokratija i pokazuje slobodarsko opredjeljenje Srbije.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: