Eskobar poručio Prištini: Formirati ZSO i sprovesti odluku o Visokim Dečanima

Vlada u Prištini obavezala se da će imati Zajednicu srpskih opština, a SAD očekuju da Kosovo i Srbija ispoštuju prethodne obaveze, izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je za prištinski „Reporteri“ rekao da SAD pozivaju kosovsku vladu da sprovede odluku Ustavnog suda i izvrši uknjižbu zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Eskobar je kazao da SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ZSO treba da radi, ili koje treba da budu njene nadležnosti, jer je to suverena odluka koju kosovska vlada mora da donese.

„Postoje razni modeli koji funkcionišu, među kojima su i oni koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti“, istakao je Eskobar i dodao da SAD pozivaju Prištinu da pažljivo razmotri ove modele.

Govoreći o tome da li će Kosovo ispuniti zahtjev državnog sekretara Entonija Blinkena i sprovesti odluku Ustavnog suda iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Eskobar je kazao da je stav SAD jasan i da se u ovom slučaju radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili vjerskoj pripadnosti, prenio je Sputnik.

 

Ostavite komentar: