Eskobar o pregovorima: Nadam se da Priština shvata šta mora da bude urađeno

28.02.2023. | 20:57

Evropski prijedlog o Kosovu nije prijedlog o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa dvije strane, kaže izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Taj plan dotle ide, i mi ga podržavamo. Ali, to ne znači da ne želimo da sve zemlje regiona treba da priznaju jedna drugu i svoje međusobne veze veze. Ne tražimo da se mijenja nacrt, ali nismo odustali od onoga što želimo da se desi na Zapadnom Balkanu rekao je Eskobar na brifingu za medije iz regiona pojašnjavajući poziciju Amerike kada je u pitanju sporazum oko koga su se juče u Briselu saglasili Beograd i Priština.

Kako je dodao, važno je da su obje strane “ušle u razgovore sa dobrom voljom”.

“Ne samo da na taj način idu ka mirnim i predvidljivim odnosima, već to otvara vrata i za evrointegracije. Počećemo odatle, uz nadu da će obje strane ispuniti svoje obaveze”, kaže on.

Upitan da li će i kada biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), Eskobar ističe da je o obaveza.

“To piše u Briselskom sporazumu, a pojavljuje se i u ovom planu. Očekivanja su da će ona biti formirana onako kako je i potpisana. Naša pozicija je da ona treba da bude pobeda za obje strane. Očekujemo implementaciju”, naveo je Eskobar.

Govoreći o ZSO i njenom formiranju, on ističe da je riječ o obavezi, da je ona dio dogovora, i da je njeno formiranje “objektiva činjenica koju Kosovo treba da ispuni”.

“Pitanje je koliko brzo i kako će prištinska vlada to prihvatiti. Nadam se da Kosovo shvata da to mora da bude urađeno. Ne želim da govorim o rokovima, ali hoću da kažem da razgovori o implementaciji treba da počnu odmah”, navodi.

Upitan da li smatra da će obje strane prihvatiti da sprovedu dogovor iz Brisela, on ističe da se tome veoma nada.

“Vjerujem da imamo sve da se to dogodi. Kada se to dogodi, to će “otključati” benefite za obje strane, i za Srbiju i za Kosovo”, objašnjava on, piše Blic.