Eskobar: Do sutra čekamo odgovor na naše zahtjeve

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da će do sutra čekati na odgovor Prištine i Beograda na prijedlog Evropske unije o deeskalaciji na sjeveru Kosova.

U razgovoru sa nekoliko novinara na Kosovu, on je govoreći o trenutnoj situaciji na sjeveru, rekao da je put naprijed prijedlog EU o trenutnoj deeskalaciji, uključujući plan da gradonačelnici ne rade iz opštinskih zgrada dok su na terenu tenzije, te organizovanje novih izbora uz učešće Srba i realizacija Ohridskog sporazuma.

„To znači da moramo da vidimo stvarni napor Kosova da formira Zajednicu i takođe moramo da vidimo korake koje preduzima Srbija. To mora da se uradi sada, o tome moramo da se dogovorimo danas i sutra, jer od petka Miroslav (Lajčak) i ja podnosimo izveštaj našim pretpostavljenima da li smo uspeli ili ne“, rekao je Eskobar, prenosi Radio slobodna Evropa.

Odnosi naroda SAD i Kosova su čvrsti i neće se promeniti, ali postoje „neki izazovi u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem“, rekao je Eskobar na sastanku sa nekoliko kosovskih novinara.

Eskobar je izrazio nadu da će narod Kosova razumeti da „trenutne poteškoće sa premijerom neće uticati na osjećaje (prema Kosovu)“.

Eskobar je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština način da se ukine kontrola Srbije nad sjeverom, odnosno da se stavi pod kontrolu Kosova i dodao da Kosovo mora odmah da predstavi nacrt statuta za formiranje Zajednice.

Na pitanje koje mjere će biti preduzeti protiv Kosova ukoliko ne bude konstruktino, Eskobar je rekao: „Ne možemo ništa da planiramo, vidjećemo kako odatle“.

Dodao je da će, ukoliko posrednička misija ne uspe, to značiti da Kosovo nije zainteresovano za koordinaciju, tačnije, kako je kazao, „ne Kosovo, već premijer (Aljbin Kurti)“.

Eskobar se sa specijalnim izaslanikom za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom prethodno sastao sa Kurtijem i predsjedicom Vjosom Osmani.

Njima je prenio tri zahteva međunarodne zajednice: smirivanje tenzija na sjeveru Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Lajčak i Eskobar su se danas sreli sa liderima DPK, DSK, ABK i Srpske liste.

Ostavite komentar: