Erdogan u Zagrebu: Šahtovi zalemljeni, snajperisti na zgradama

Hrvatska je danas u znaku današnje zvanične posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana, prve nakon šest godina, koji dolazi na poziv hrvatskog kolege Zorana Milanovića, a sastaće se i sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Na Pantovčaku, sjedištu hrvatskog predsjednika, sve je spremno za dočeka Erdogana, koji je sinoć doputovao u Zagreb iz Beograda.

Dva dana uoči posjete turskog predsjednika, mediji pišu o posebnim bezbjednosnim mjerama koje su preduzete zbog dolaska Erdoana. Mnoge ulice na putanji kretanja turske delegacije su blokirane, šahtovi su zalemljeni, na zgradama su raspoređeni snajperisti, na ulicama stotine policajaca, tzv. ljudi žabe, dronovi. To je samo dio bezbjednosnog protokola.

Od centra Zagreba do Pantovčaka na svakih 20 metara stoji barem jedan policajac, pišu hrvatski mediji.

Gordan Akrap, stručnjak za informatičke nauke komentarisao je posebne bezbjednosne mjere zbog posjete Erdoana i za ovu tv. rekao da to nije ništa neuobičajeno, da su takve bile, kako je kazao, i tokom posjete Pape 1994.

Očekuje se, pišu hrvatski mediji, da će glavne teme razgovora Erdoana sa državnim vrhom Hrvatske biti privredna saradnja, ruska “invazija na Ukrajinu” i izmjena Izbornog zakona u BiH.

Tokom popodneva Erdoan i Milanović će otvoriti Islamski kulturni centar u Sisku.

Predviđeno je da supruga predsjednika Hrvatske Sanja Musić Milanović i supruga predsjednika Turske Emine Erdogan posjete tokom prepodneva Osnovnu školu “Matija Gubac”.

Ostavite komentar: