Erdogan poklonio Đukanoviću pismo knjaza Nikole iz 1884.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prošle godine 20 darova, od kojih je najvredniji onaj od turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana – uramljeno pismo knjaza Nikole sultanu Abdulhamidu II od 30. oktobra 1884. godine.

Đukanović je dužan da do kraja marta dostavi izvod iz evidencije poklona koje je dobio prethodne godine. Svi darovi koje je predsjednik dobio procijenjeni su na 3.457 evra i svi spadaju u državnu svojinu.

Ovaj dar, čija je vrijednost procijenjena na 600 evra, uručen je prilikom posjete truskog predsjednika Crnoj Gori u avgustu prošle godine, vidi se iz kataloga poklona koji je institucija predsjednika dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Sredinom novembra u Podgoricu je doputovao i poljski predsjednik Andžej Duda.

Duda je Đukanoviću uručio dva poklona – bronzana statuu Šopena i njegovu monografiju. Vrijednost dva poklona procijenjena je na 560 evra.

Prvi poklon prošle godine dobio je od šefa severnomakedonske diplomatije Bujara Osmanija, u vidu suvenira zlatne maske, koja je vrijedna 50 evra.

Početkom februara susreo sa ambasadorima Izraela, Irana i Japana. Jahel Vilan uručio je šefu države dva manja srebrna svijećnjaka na ovalu (67 evra), Rašid Hasan Pur Baei vazu (160 evra) a od Katsumata Takahiko kutija za pisani pribor sa motivom ptice (600 evra).

U drugoj polovini istog mjeseca sastao se sa ambasadorkom Kolumbije Karmensom Haramiljo Gutieres, koja mu je darovala poklon set rum “Diplomatiko” (60 evra).

Od hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlija Radmana dobio je manžetne za košulju “Croata” vrijedne 50 evra.

Prilikom zvanične posjete Mađarskoj istog mjeseca, Đukanović se sastao sa tamošnjim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednikom Janoš Aderom i šefom parlamenta Laslom Koverom.

Od Orbana je dobio uramljenu staru kartu Crne Gore (150 evra), od Adera srebrno pero i vino “Tokaji Aszu 1962” (300 evra) a od Kovera luksuznu monografiju “Parlament Mađarske” (100 evra).

Od državne sekretarke u britanskom Ministarstvu odbrane, baronese Anabel Meknikol Goldi, dobio je u junu manžetne za košulju “Maserati” (100 evra), a od albanskog premijera Edija Rame simbol “Cvijet života” ugraviran u kamenu (200 evra).

U septembru se predsjednik sastao sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Od prvog je dobio paket “London dry” džin (90 evra), a od drugog srebrnu medalju “Hrvatski sabor” (50 evra).

Đukanović je u oktobru boravio u Gruziji, gdje se sastao sa koleginicom Salome Zurabišvili i premijerom Iraklijem Garibašvilijem. Od Zurabišvili je dobio suvenir – srebrnu sablju (250 evra), a od Garibašvilija suvenir zlatnog lava, koji je arheološki artefakt (240) evra.

Manori Unambuve, ambasadorka Šri Lanke, uručila je šefu države 130 evra vrijedni manji filigranski suvenir slona.

Svi darovi koje je predsjednik dobio procijenjeni su na 3.457 evra i svi spadaju u državnu svojinu.

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih, propisano je Zakonom o sprečavanju korupcije. Protokolarnim se smatra poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 evra. Svi prijavljeni pokloni Đukanovića su protokolarnim.

Organ vlasti dužan je da izvod iz evidencije poklona koju vodi dostavi Agenciji do kraja marta za prethodnu godinu.

 

 

Ostavite komentar: