Erdogan Merkelovoj: Ili ste sa nama ili sa teroristima

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru predložio da bira između Turske i Radničke partije Kurdistana, protiv koje Ankara vodi operaciju na sjeveru Sirije.

„Razgovarao sam telefonom sa Merkelovom. Prije toga je njemački ministar spoljnih poslova najavio prekid prodaje oružja Turskoj… Rekao sam Merkelovoj: ’Pogledajte šta kaže vaše Ministarstvo spoljnih poslova. Da li smo saveznici u NATO-u ili ste uzeli terorističku organizaciju u NATO, a mi ne znamo za to? Veoma čudan pristup. Jeste li sa nama ili sa teroristima?‘“, izjavio je Erdogan za televiziju NTV.

Gepostet von BL Portal am Sonntag, 13. Oktober 2019

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u sjevernoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmjerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dviju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dijela operacije.

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzele kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na sjeveru Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbjegava dejstva koja bi mogla stati na put rješavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

 

Izvor.(Sputnik)Ostavite komentar: