Episkop Jovan: Jasenovac leži u središtu srpsko-hrvatskih odnosa

Episkop slavonski Jovan izjavio je da “Jasenovac leži u središtvu srpsko-hrvatskih odnosa, pogotovo odnosa Rimokatoličke (RK) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Drugom svjetskom ratu, pa je bio u središtu razgovora mješovite komisije RK i SPC.

„Zato sam veoma zadovoljan jer je taj dijalog bio s poštovanjem, bio je čovekoljubiv, s razumijevanjem“, rekao je episkop Jovan za list Politika, govoreći o radu mješovite komisije RK i SPC o istorijskoj ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Kako je naveo, za godinu dana sumirano je ono što se znalo, ali je to urađeno u jednom „hrišćanskom maniru“.

„Takođe, imate biskupa Antuna Škvorčevića, koji svake godine organizuje sjećanje na Jasenovac, na koje dolaze i drugi biskupi, pa je i papski nuncij bio već dva puta“, naglasio je vladika Jovan.

Govoreći o odnosu prema logoru Jasenovac poslije Drugog svjetskog rata, on je ocijenio da je „Jasenovac bio prevelik da bi se prećutao, ali je zato trebalo sjećanje na njega apstrahovati“.

„Ne možemo reći da se o Jasenovcu nije govorilo u socijalističkoj Jugoslaviji, ali da se manipulisalo načinom sjećanja, to apsolutno. Apstrahovani su narodi kao takvi, razlozi zbog kojih su ubijani, sve se svelo na to da su apstraktni fašisti ubijali jednako apstraktne atifašiste“, rekao je vladika Jovan.

 

 

Ostavite komentar: