Epilog slučaja “nož u Ribnikaru”: Školski policajac u ruksaku đaka pronašao hladno oružje

22.04.2024. | 19:26

Školski policajac u OŠ “Vladislav Ribnikar” krajem februara je u rancu jednog đaka pronašao nož.

Taj slučaj je, poslije masovnog ubistva 3. maja prošle godine, dodatno zabrinuo već uplašene roditelje.

Šta se na kraju desilo sa ovim slučajem?

Jelena Radulović iz Savjeta roditelja u OŠ “Vladislav Ribnikar” rekla je da su na sastanku koji je održan u petak, 19. aprila, od strane škole informisani o epilogu ovog slučaja.

Više javno tužilaštvo je u dopisu obavijestilo školu da je nož pronađen u rancu učenika podmetnut od strane drugog učenika i da je škola po dobijanju dopisa preduzela sve propisane mjere iz svoje nadležnosti – rekla je Radulovićeva.

Nedavno je o ovom slučaju govorila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. I ona je tada izjavila dete, u čijem je rancu pronađen nož, nije doneo taj nož u školu.

Radulovićeva je dodala da je prevencija ipak dala rezultat.

Uočeno je da je nož u jednom rancu, nož koji je kupljen nije korišćen, nije bilo nikakvih posljedica i veoma brzo su reagovale sve institucije – rekla je Radulovićeva.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović je poručila da je čitav niz institucija radio na ovom slučaju.

Stavljen mu je nož. Čitav niz institucija je radio na tome i donio zaključak da to dijete nije donijelo nož – rekla je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je dodala da su svi roditelji, čija su djeca bila uključena u ovu priču, informisani, te da su preduzete mjere.

Radi se o osjetljivim podacima, jer su djeca maloljetna. Proces je završen na način, za koji se ja nadam, najadekvatniji za situaciju kakva je bila – kaže dr Đukić Dejanović.

Nije bilo incidenta

Podsjetimo, školski policajac u OŠ “Vladislav Ribnikar” je pronašao nož u rancu jednog đaka. U školi tada nije bilo nikakvih incidenata i dječak koji je imao nož kod sebe je odveden u policijsku stanicu.

Ovu informaciju je tada potvrdio i jedan od roditelja učenika te škole.

Nož jeste pronađen kod jednog od učenika škole, đaka osmog razreda, ali nije došlo ni do kakvog incidenta. Nož je oduzet djetetu, a djeca su puštena kući. Djeca su dovoljno istraumirana i ovo im je dodatno teško. Mi kao roditelji se naravno brinemo, ali moramo da budemo sigurni da je školsko okruženje za našu djecu bezbjedno – rekao je tada jedan od roditelja.

Roditelji tvrdili da je nož podmetnut

Još tada, otac djeteta koje pohađa OŠ “Vladislav Ribnikar” ispričao je da roditelji dječaka, kod koga je navodno pronađen nož, tvrde da mu je on podmetnut. Kada je čuo šta se desilo, momentalno je došao po dijete budući da žive na dva minuta od škole, piše Blic.

Djeca među sobom pričaju, tako je do mog sina koji pohađa peti razred došla informacija kako je otac dječaka kod koga je pronađen nož došao u školu i počeo da viče kako je njegovom djetetu neko stavio nož u torbu. Šta se tu stvarno desilo, da li je, da li nije – to niko od nas ne zna jer nismo bili prisutni. Vjerujemo da ima nečega, pošto je veliki broj djece preplašen i uspaničen – rekao je tada on.