Epilog drame! Hapšenje zbog potonuća splava na kojem je nastupao reper Cunami

28.12.2023. | 18:22

Povodom događaja koji se odigrao u noći između 23.-24. decembra kada je potonuo splav „Kartel“ na Savi, po nalogu dežurnog javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, policijski službenici MUP-a, Uprave kriminalističke policije, Odjeljenja za istarživanje eksplozija, požara i havarija i Odjeljenja za uviđajno-operativne poslove utvrdili su identitet četiri lica.

Riječ je o vlasniku i drugim odgovornim licima za koja postoji sumnja, kako navode, „da se u njihovim radnjama stiču svi bitni elementi krivičnog djela Izazivanje opšte opasnosti iz člana 278. stav 3 u vezi stava 2 Krivičnog zakonika.“

Naime, nakon prikupljanja potrebnih obavještenja, uvida u raspoloživi video zapis, te na osnovu drugih raspoloživih dokaza izvedenih u dosadašnjem toku predistražnog postupka utvrđeno je da postoji osnov sumnje da se u radnjama V.M., A.E, M.M. i N.B. stiču sva bitna obeležja navedenog krivičnog djela.

Po nalogu dežurnog javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu određeno je zadržavanje osumnjičenih V.M., A.E, M.M. i N.B. u trajanju od 48 sati, u kojem periodu će osumnjičeni biti saslušani, te će nakon iznošenja njihove odbrane tužilaštvo donijeti odluku da li postoji neki od zakonskih osnova da se prema nekom od osumnjičenih predloži određivanje pritvora.

Dalje u toku dokaznog postupka bit će naloženo vještačenje u okviru kog će vještak dati svoj nalaz i mišljenje na osnovu raspoloživih dokaza kao i pregleda objekta, te biti ispitani oštećeni i izvedeni dokazi na osnovu kojih će biti utvrđeno kolika je visina imovinske štete koja je nastupila uslijed kritičnog događaja, te da li su neka lica zadobila povrede kritičnom prilikom, kao i pribaviti medicinsku dokumentaciju kako bi se utvrdila vrsta i težina povreda koje su eventualno zadobili učesnici predmetnog događaja prilikom potonuća splava, prenosi Avaz.

Prethodila tuča

Takođe, ovo tužilaštvo je naložilo policijskim službenicima da utvrde da li je kritičnom događaju, odnosno potonuću splava „Kartel“ prethodila tučnjava, te da se utvrdi identitet lica koja su učestvovala u toj tučnjavi, kao i da li su prilikom tučnjave neka lica zadobila povrede, te vrstu i težinu eventualno zadobijenih povreda.

Nakon prikupljanja svih raspoloživih dokaza i utvrđivanja tačnog i potpunog činjeničnog stanja, tužilaštvo će donijeti odluku o daljem postupanju u ovoj krivičnopravnoj stvari.

Podsjećamo, kobne noći je na tom splavu nastupao sarajevski reper Cunami.